На Козятинщині на паліїв сухої трави «полює» дрон. Чи вже когось оштрафували?

На Козятинщині на паліїв сухої трави «полює» дрон. Чи вже когось оштрафували?
  • Цьогоріч козятинським рятувальникам у боротьбі з паліями допомогатиме штатний БПлА, який, завдяки відеоспостереженню, фіксуватиме факти підпалів сухої рослинності.
  • Як все працює та чи оштрафували вже когось — розпитали у нашій пожежно-рятувальній частині

З року в рік з приходом весни починається активний сезон прибирання. Кожен господар чи господиня наводять порядки на своїй території. Загортають залишки опалого листя, обрізають сухе гілля і складають все на купки. А потім ті купи, найчастіше, підпалюють, не зважаючи на чималі суми штрафів. 

Минулого року у березні, рятувальники, спільно з екологами та представниками Нацполіції, влаштовували рейди — «прочісували» найвіддаленіші населені пункти області, аби не лише пояснити та застерегти людей про можливі наслідки від провокування загорянь в екосистемах, а й впіймати на «гарячому» паліїв.

Цього року для цього застосовуватимуть ще й штатний безпілотний літальний апарат.

Відео дня

—  У минулому році ми проходили навчання по керуванню БПЛА. А цього — вже будемо використовувати його в робочих цілях. Це спеціальні дрони, які зареєстровані по підрозділах, — розповідає провідний фахівець відділу Козятинської пожежно-рятувальної частини Богдан Медвідь. — Подібні БПлА є і в інших областях та громадах. До прикладу, у сусідньому Бердичівському районі теж такий є. Вони працюватимуть у рамках державної програми. Польоти дозволені, є відповідні дозволи від силових оборонних відомств.

Як додає Богдан Медвідь, у Козятинській пожежно-рятувальній частині такий дрон один. Ним обстежуватимуть території колишнього Козятинського району. Наразі, нагадаємо, це чотири громади — Козятинська, Глуховецька, Махнівська та  Самгородоцька.

Дрон козятинські пожежники підніматимуть у повітря залежно від навантаження. Як такого графіка використання немає. 

— У нас є підстави для користування БПлА. Бувають і звернення громадян, на які вчасно не завжди є можливість приїхати і «зловити за руку» палія, — додає Богдан Медвідь. — Загорання треба ж ще доказати, щоб сусіди засвідчили. А тепер ми виїжджаємо за межами сіл, запускаємо дрон і дивимось, на якій стороні і в якій зоні люди проводять спалювання. Тоді вже їдемо до них, показуємо відео і вони вже нікуди не дінуться. 

Поки ще нікого не оштрафували. Як розповідає Богдан, проводять роз’яснювальні роботи, дивляться по ситуації та на те, чи люди усвідомлюють, що йдуть на порушення чи вперто ігнорують всі застереження та зауваження.

Запитали у Богдана Медвідя, яка ситуація наразі з пожежами в екосистемах на Козятинщині.

— Три виклики вже було, — каже Богдан. — У минулому році, якщо взяти аналогічний період, не було жодного. Тоді палити суху рослинність не дозволяла погода. 

У п’ятницю ввечері, першого березня, була пожежа за селом Козятином. Третього березня горіло в Титусівці і у Козятині, в районі Білої Казарми.

— Спалюючи суху рослинність, люди самі себе труять, — додає Богдан. — Слід нагадати, що забороняється спалювати будь-яку суху рослинність та її залишки. Будь то гілля, чи листя. У кожної громади є комунальні служби, які повинні оте все вивозити і утилізувати. Дозволяється палити тільки в спеціально відведених місцях, тобто там, де відбувається утилізація. Тож вкотре наголошуємо суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, не спалювати залишки рослинності (стерня, солома), не розводити багаття в лісах та лісосмугах, а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

Окрім того, що спалювання несе шкоду для здоров’я та довкілля, за це передбачається кримінальна та адміністративна відповідальність. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення самовільне випалювання сухої рослинності тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3060 гривень до 6120 гривень. На посадових осіб (якщо це пожежа на територіях підприємства) — від 15300 гривень до 21420.

Читайте також:

У Пиківцях рятувальники застерігали не палити суху траву та дроном шукали порушників

Вогонь знищив п'ять гектарів сухої трави. Горіло і у нашому районі

«Контейнери призначені для побутових відходів, а не будівельних матеріалів чи гілок»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Лариса Березовска

    А вони не думали в селах вивозити мотлах на смітники,не всі мають чим і за що сміття вивозити
  • Yura

    Ще й дата створення аккаунту сьогоднішня, скамери зовсім не паляться
  • Olena

    Доброго дня  Хочу попросити про допомогу намагаємось з дитиною виїхати з окупації потрапили під сильні обстріли. Машина зламалась. Стоїм.мені потрібно викликати авто щоб допомогли. Якщо можете  позичити400 чи 300 грн. Я поверну як виберусь. Вибачте якщо щось. Дякую велике. повірьте я не обманюю все зло повертається я знаю. За дитину страшно дуже . Нічого не можу зробити. В дитини істерика не можу заспокоїти На чужих грошах щастя не буде. Господь все бачить. Зрозумійте правильно зараз безвихідність. Мені дуже соромно перед вами

    Yura reply Olena

    Я вже разів 100 цей текст бачив, буквально слово в слово, хоч би поміняли щось

    Тетяна Борисівна reply Yura

    Так цей текст "гуляє" по всім паблікам- слово в слово
  • Татьяна Васильева

    Без мату сказати нічого неможна

keyboard_arrow_up