Ми перевірили: чи готова школа до навчання в умовах пандемії

Ми перевірили: чи готова школа до навчання в умовах пандемії
  • Зовсім скоро канікули закінчаться і діти підуть до школи.
  • Батькам цікаво, як організували підготовку до нового навчального року і чи безпечно у школі.
  • Адже просто прийти і подивитися не можна, бо цьогоріч доступ батьків до навчального закладу заборонений.
  • Саме тому ми завітали до школи-ліцею і розкажемо вам, як все влаштовано і що нового буде у школі.

Кінець 2019–2020 навчального року був схожий на сценарій фантастичного фільму. Вперше наші діти перейшли на дистанційне навчання і замість реальних уроків у класі почалися уроки віртуальні. Тепер школи повернуться до традиційної форми навчання. Щоправда, з новими правилами.

Батькам, які мають дітей шкільного віку, однозначно цікаво, що буде з 1 вересня. Як діти сидітимуть у класі і чи дотримуватимуться дистанції, що робитимуть, якщо у когось із учнів будуть респіраторні симптоми? Аби дати відповіді на ці та інші запитання, ми завітали до школи-ліцею і подивилися, як заклад підготувався до першого вересня і які зміни чекають не лише на дітей та батьків, а й на вчителів.

Відео дня

Спеціальний маршрут

Перше нововведення стосується того, як діти заходитимуть до навчального закладу. Якщо раніше всі користувалися центральним входом, то тепер відкритими будуть також запасні. У ліцей-школі таких три, четвертий — центральний. Будуть використовуватися усі чотири, але для кожного класу розроблять маршрут. Тобто, діти певного класу користуватимуться лише одним входом. А на підлозі з’явиться розмітка з напрямку руху. Роблять це для того, щоб уникнути скупчення.

— За кожним класом буде закріплено місце, куди діти будуть виходити на перерву. Будуть чергові-волонтери, які слідкуватимуть за тим, щоб діти не порушували напрямки руху і не допускали скупчення, — розповідає Олена Білянець, директор школи-ліцею.

На входах — місця для обробки рук. Тож дитина зможе продезинфікувати руки, заходячи до школи, чи коли вже йде додому. Зараз працівники користуються лише центральним входом, тому поки місця для обробки рук обладнали лише тут. Але перед початком навчання такі зони з’являться на кожному вході.

Дві зміни

Вперше за багато років школа повернеться до двозмінного навчання. Щоправда, воно дещо відрізнятиметься від того, яким було колись. Клас поділять на дві підгрупи. Частина дітей навчатиметься у першу зміну, частина — в другу. Через два тижні вони мінятимуться. Тобто, ті, хто ходив на другу зміну, тепер йтимуть на першу. І навпаки. Це стосується і початкової, і середньої, і старшої школи.

— Це для того, щоб розвантажити кількість дітей, — пояснює директор школи-ліцею. — У школі 820 учнів. Тобто, в одну зміну буде приблизно 400 і в другу зміну приблизно 400. Це дасть можливість розсадити дітей і принаймні мінімізувати ризики.

Для вчителів двозмінне навчання означає вдвічі більше навантаження. Тому тривалість уроку дещо скоротять, а ще запровадять змішану систему. Усі основні предмети викладатимуться в школі, частина — дистанційно.

Уроки під відкритим небом

Ще одне нововведення цього року — уроки на вулиці. На задньому дворі школи є велика зелена зона і цьогоріч її планують використати не лише як майданчик для занять фізкультурою. Поки тепло, деякі уроки проводитимуть під відкритим небом.

— Ту саму літературу можна проводити на вулиці. У нас є каремати (килимки на гумовій основі, які використовують у туризмі і для занять спортом — авт.). У нас їх багато. Ми як відчували, закупили минулого року. Тому ми плануємо у вересні проводити такі уроки. На зеленій зоні може поміститися чотири класи, — розповідає Олена Білянець.

А просто біля школи обладнають імпровізований клас під відкритим небом. Тут розставлять парти і повісять дошку.

До речі, у ліцей-школі вже проводили тестові уроки для учнів 9, 10 та 11 класів. Це дало змогу краще зрозуміти, як правильно організувати навчальний процес.

Як сидітимуть у класах

У класах нині тривають останні приготування. У кабінетах початкової школи парти розставляють у шаховому порядку.

Робочі місця тут одинарні, тож кожна дитина матиме свою парту і між учнями буде витримана дистанція.

У кожному класі — місце для обробки рук.

На коридорі обладнаний ігровий куточок. Тут забрали усі м’які іграшки, тож поки він пустує. Натомість поставлять іграшки, які можна легко обробити дезинфікуючими засобами.

Для дітей з особливими освітніми потребами у школі-ліцеї є окрема кімната — ресурсний центр.

Тут клас та місце для відпочинку.

Цьогоріч тут навчатиметься вісім дітей. Приміщення невелике, але особливих учнів не багато, тому дистанцію можна буде витримати.

У кабінетах середньої та старшої школи парти двомісні.

Але учнів розсадять у шаховому порядку таким чином, що за однією партою сидітиме лише одна дитина.

Після кожного уроку клас будуть провітрювати, а діти виходитимуть на перерву. Між першою і другою змінами буде півгодинна перерва. За цей час дезинфікуватимуть усі поверхні в класах і робитимуть вологе прибирання.

З кабінету в кабінет діти переходити не будуть, вони навчатимуться у своєму класі. Будуть задіяні усі кабінети, окрім хімії.

— Туди діти будуть ходити, тому що це специфічний предмет. Але вони не зможуть висидіти в кабінеті, де пахне хімікатами. Один урок — це ще можна, а весь день — ні, — пояснює Олена Білянець.

А як в їдальні?

Першого вересня учням проведуть інструктаж з приводу того, як проходитиме навчання і яких правил варто дотримуватися. Крім цього, у школі розвісили різноманітні знаки-нагадування з новими правилами.

Окремо зробили стенд для наймолодших.

Також поставили смітники для використаних масок і повісили таблички з інформацією про те, як їх правильно викидати.

А біля умивальників — таблички-нагадування про те, як правильно мити руки.

На вході до їдальні теж буде місце для обробки рук. Столи розставили із дотриманням дистанції.

Навколо столу — чотири лавки. Якщо раніше на лавку могли сісти два-три учні, то тепер разом зможуть сидіти лише четверо — одна дитина на одну лавку. Тож одночасно в приміщенні зможе перебувати близько 80 учнів.

— Тут у нас приміщення обладнане відеоспостереженням. Тому ми зможемо навіть в такому режимі відстежувати, чи дотримуються тут правил, — каже директор закладу.

Для персоналу їдальні місце для обробки рук обладнали всередині харчоблоку. Там теж антисептики, рідке мило та паперові рушники.

Якщо в дитини будуть симптоми

Як відомо, дітям на перерву треба буде виходити у масках. А от чи повинні будуть носити маски вчителі під час уроку — поки невідомо. У Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що якщо навчальний заклад у зеленій чи жовтій зоні, то вчителям носити маски не обов’язково.

Наше місто поки у зеленій зоні, тож питання масок залишається відкритим. Попри це у ліцеї-школі вже є 3,5 тисячі масок, тож персонал повністю забезпечений. Зауважимо, що тут працює 60 вчителів і 35 технічних працівників. Загалом 95 осіб. Тож це майже 37 масок на кожного. Згідно з вимог, запас засобів індивідуального захисту, антисептиків та рідкого мила має бути щонайменше тижневий.

Усім працівникам на вході мірятимуть температуру безконтактними термометрами. Дітям температурний скринінг проводити не будуть. Але питатимуть учнів про самопочуття.

Якщо у когось зі школярів будуть кашель, чхання, головний біль чи інші симптоми, його помістять до тимчасового ізолятора. Це спеціально обладнаний кабінет на першому поверсі.

Він розташований у крилі, де бібліотека, кабінет завгоспа та архів. Одразу біля кабінету — вихід на задній двір школи.

Тож учня можна буде вивести на вулицю і при цьому він не контактуватиме з іншими дітьми.

Читайте також:

Перший дзвоник буде без лінійок

Сміттєві пакети, маски та паперові рушники: у мережі розповсюджують список речей до школи. Фейк?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергій Годенко

    Молодці. Це дійсно важливе питання, і дуже добре, що приділяєте йому особливу увагу.
  • Ира Хаврук

    Говорите повесили над умывальниками таблицы как правильно мыть руки? А бойлеры не догадались повесить, ну-ка попробуйте по всем правилам  помыть в зимний период ледяной водой нежные детские руки, но в столовой бойлерок висит , значит  взрослые тети горяченькой водичкой будут ручки мыть ,а дети идите нафиг.Интересно было бы посмотреть туалет для учителей ,есть ли там бойлер.
  • Виктория

    Очковтирательство,не смешите людей. Показуха аж протиано.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up