Двометрова ростова мотанка прикрасила площу

Двометрова ростова мотанка прикрасила площу
  • Нова арт-інсталяція з’явилася у нашому місті.

  • На центральній площі Козятина встановили величезну ляльку-мотанку, одягнену в традиційний одяг та вінок.

  • Що всередині ляльки, як виникла задумка і хто її зробив — дізнавалися наші журналісти

Одну з галявин нашої площі тепер прикрашає традиційний український оберіг — ростова лялька мотанка. Висота цієї красуні — 2,1 метри. Над її створенням працювали працівники Міського будинку культури Лариса Ромасько, Теяна Куліш, Наталія Салинко, Анатолій Луцков, Сергій Ткачук, Ольга Безпалько, Дар’я Мінаєва та керівник гуртка «Сувенір» Центру дитячої та юнацької творчості Світлана Гуменюк.

— Ідея створити ростову мотанку належить начальнику відділу культури Світлані Рибінській, — розповідає Ольга Безпалько, заступник директора міського будинку культури з культурно-масової, інформаційної і науково-методичної роботи. — Мотанка — це український оберіг. Тому нам хотілося не просто прикрасити територію біля міського будинку культури, а створити своєрідний оберіг нашого міста.

Одягнена мотанка у вишиванку, жупан та спідницю з поясом, на шиї — яскраве намисто. Довге волосся заплетене у дві коси, а на голові ошатний вінок із квітів, прикрашений стрічками. У колористиці переважають червоний та зелений різних відтінків.

Відео дня

— Ми дивилися, які є кольори нашого регіону, але різновидів мотанок існує дуже багато і вони з кожним роком стають все більш сучасними, тому дуже складно знайти автентичний варіант, притаманний саме Вінницькій області, — каже Ольга Безпалько. — Тому ми підібрали такі кольори, які милі оку. Звісно, у вінку стрічки ми підбирали відповідно до символіки. У центрі — коричнева стрічка, вона символізує землю. Ми максимально старалися їх розташувати у такому порядку, як має бути, адже кожна стрічка має значення.

Зазвичай в основі мотанки вата. Саме з її допомогою створюють голову та тулуб. Але для ростової ляльки, що стоїть на площі, застосували зовсім інший матеріал.

— Для каркасу ми використали манекен, — розповідає Анатолій Луцков, заступник директора будинку культури з адміністративно-господарської діяльності. — Ми з Сергієм Ткачуком працювали над технічною частиною, як це все змонтувати. Потрібне було оптимальне рішення, щоб лялька могла вистояти і під дощем, і під вітром. Зразок я вже бачив у бібліотеці Флоріанівки. Там теж є ростова мотанка, вона зшта, але м’яка. А нам потрібно було технічно зробити так, щоб основа була максимально надійна, тому вирішили брати манекен, який нам надав підприємець з центрального ринку, і робити з манекену статуру жінки. Хоча спершу ми хотіли взяти сорочку і набити її всередині тканинами, щоб зробити тулуб.

— Далі справа дійшла до секонд-хенду, — підключається до розмови Дар’я Мінаєва, режисер масових та театралізованих заходів та свят будинку культури. — Там ми шукали білі простирадла, щоб змотати ляльку. Для обличчя нам потрібна була тканина, яка б не просвічувала і тон підходив, щоб не було так, що коли ми змотали, обличчя у нас вийде біле, а тулуб більш до кольору беж. На це пішло трохи часу. Ляльку мотали Тетяна Куліш та Наталія Салинко, тому що вони художники і мають художнє бачення. Далі вже Світлана Рибінська, Лариса Ромасько, Ольга і я підбирали кольори для одягу.

Із пошиттям вбрання для мотанки допомогла майстриня-швея з ательє Ольга. Вінок виготовила керівник гуртка «Сувенір» Центру дитячої та юнацької творчості Світлана Гуменюк. Ціла команда працювала над ростовою лялькою більше місяця.

— Це була робота кропітка і довготривала, тому що підшукувалися матеріали, багато чого дороблялося, постійно перевірялося, щоб було все технічно міцне, — каже Анатолій Луцков. — Здебільшого ми використовували те, що у нас було під рукою. Вже готову монтанку ми монтували на металеві штирі. Підпоркою нам послужила тринога від ялинки. 

Традиційна мотанка завжди не має обличчя. Його залишають білим, або ж мотають захисний хрест. У ростової ляльки на площі обличчя теж немає. І це дещо здивувало деяких козятинчан — дівчата кажуть, їх запитували, чому у мотанки немає хоча б брів.

— Щойно ми її виставили, люди одразу підходили подивитися, це було надзвичайно приємно, — каже Дар’я Мінаєва. — І діти, і дорослі підходили. Ми дуже раді, що мешканцям нашого міста вона сподобалася.

Встановили мотанку на галявині, де нещодавно змонтували арт-інсталяцію до Великодня. Але її можуть використовувати надалі і як окремий елемент. Головне, щоб її не спаплюжили самі ж козятинчани.

— Коли ми створювали мотанку, задумка була така, щоб це був не просто об’єкт для гарного фото, а ще й місце, куди можна прийти і загадати бажання, — додає Дар’я.

— Думки матеріалізуються, тому нехай ця мотанка принесе нашому місту позитивні речі, — підсумовує Ольга Безпалько.

 

Читайте також:

Напередодні катлицького Великодня прикрасили площу

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up