Чи повернуть переходку за «Валентиною»?

Чи повернуть переходку за «Валентиною»?
  • Козятинчани зверталися до Укрзалізниці, щоб повернули переходку за магазином «Валентина», яку демонтували минулого року.
  • Минув вже місяць, а відповіді на звернення немає. Та залізничники кажуть — днями мала відбутися комісія, на якій збиралися розглянути питання про облаштування «розумних» переходів у Козятині.
  • Що кажуть про це у Дирекції залізничних перевезень — дізнавались наші журналісти

У грудні минулого року ми розповідали, що Євгеній Лісовик ініціював збір підписів мешканців східної частини міста, щоб відновили переходку за магазином «Валентина», яку демонтували минулого літа. Звернення із проханням відновити переходку разом із підписами козятинчан він надіслав керівництву Південно-Західної залізниці. Відтоді минув уже місяць, однак, за словами Євгена Лісовика, письмової відповіді до цього часу не надійшло. Тож залізничник звернувся до нашої редакції знову, цього разу із колегами — головою Первинної профспілкової організації Локомотивного депо Козятин Ярославом Горецьким, заступником голови Первинної профспілкової організації Спілки Залізничників України Локомотивного депо Козятин Олександром Малащуком та членом профспілки, зварювальником Локомотивного депо Козятин Валерієм Гончаруком.

— У нас таке місто, що 40-50% населення — це залізничники і їх сім’ї, — каже Ярослав Горецький. — Тому цими переходками користуються як залізничники, так і звичайні люди. Крім того, у нас, працівників депо, є затверджений маршрут пересування, в якому вказаний цей демонтований перехід. У нас є викопіювання маршруту.

— Маршрут пересування затверджений головним інженером та відповідними посадовими особами, — додає Олександр Малащук.

Відео дня

За словами Євгена Лісовика, після публікації в газеті почали облаштовувати настил для пішохідного переходу на переїзді на Білій Казармі. Цим переїздом здебільшого їздять автомобілісти, які живуть у східній частині міста, та мешканці Циганського посьолку і Махаринець. Натомість тим, у кого транспорту немає, до переїзду є що йти — відстань від крайньої вулиці посьолка цілих півкілометра. Тому більшості козятинчан, які мешкають у тому мікрорайоні, значно зручніше було користуватися розібраною переходкою за магазином «Валентина».

Як пояснює Євгеній Лісовик, усі переходи через залізницю розподіляються на три категорії. Переходка за «Валентиною» належала до третьої, тому що це нерегульований пішохідний перехід. І вона, за словами Лісовика, відповідала критеріям — розташовувалася у прямій ділянці колії, без стрілочних переводів, мала настил і сходи. Єдиний нюанс — там заважав видимості кут паркану. Однак замість того, щоб пересунути кілька бетонних блоків огорожі, вирішили зняти переходку.

— Що найголовніше, наше керівництво навіть не хоче нас захистити, — каже Валерій Гончарук. — Коли я підходив до головного інженера і запитав, чому нам не пояснили, що у нас змінився маршрут прямування з роботи і на роботу, мені відповіли: «Він не змінився, але ходіть через круг». Щоб ви розуміли, якщо мені йти з посьолка через «Валентину», це займає 5-10 хвилин, а якщо йти через круг — хвилин 45.

Минулого року ми вже зверталися з приводу цієї переходки до Козятинської дирекції залізничних перевезень. Тоді начальник ДН-2 Василь Буцерога пояснював нам, що переходку за «Валентиною» розбірали через те, що вона була небезпечна для пішоходів і на тій ділянці треба облаштовувати виключно «розумний» перехід. За словами Євгена Лісовика, до Дирекції залізничних перевезень (ДН-2) надійшла телеграфна вказівка від «Укрзалізниці», відповідно до якої на п’ятницю, 12 січня 2024 року, мали призначити комісію під головуванням ДН-2 щодо визначення можливості облаштування у Козятині «розумних» пішохідних переходів.

— Органи місцевого самоврядування і керівництво «Укрзалізниці» повинні забезпечувати безпеку пересування громадян через колії, — додає Ярослав Горецький. — Якщо вони цього не роблять, вони порушують безпеку руху і це призводить до негативних наслідків і травмування. Говорити про те, що у нас є два мости і один тунель на такий великий вузол — це нереально. «Укрзалізниця» буде нести відповідальність за смертельні травмування, якщо не зверне на це увагу. Будуть підключені юристи. У нашій державі багато людей на війні гине, то будуть ще смертельні травмування на залізниці з таким халатним ставленням. Нам за кожне життя потрібно боротися. Профспілка буде вимагати, щоб у Козятині всі переходи були доведені до рівня «розумних», були укомплектовані турнікетами, звуковою сигналізацією та освітленням. Нічого іншого на такій вузловій станції, як наша, не передбачено. Такі розумні переходи є на станції Біла Церква, Миронівка. Вони входять до нашої дирекції залізничних перевезень. Чому там вони облаштовані, а для такої вузлової станції як Козятин це вища математика?

Що вирішила комісія?

У Козятинській дирекції залізничних перевезень підтверджують — комісія з приводу можливості облаштування у Козятині «розумних» залізничних переходів відбулася. У ній брали участь представники залізничних організацій спільно із начальником Управління житлово-комунального господарства Козятинської міської ради Іваном Вовкодавом. 

На комісії оглянули не лише існуючі переходи, а й ділянку, де раніше була переходка за магазином «Валентина». За словами виконувача обов’язків головного інженера Козятинської дирекції залізничних перевезень Геннадія Храбана, комісія дійшла висновку, що на тій ділянці неможливо побудувати «розумний» перехід, тому що для цього немає відповідних умов.

— Для «розумного» переходу має бути рівний майданчик довжиною в 6 метрів перед заходом на колії, — пояснює Геннадій Храбан. — Його там відсипати і відсипати. Потрібно ставити огорожу, знаки. Крім того, на відстані 5 метрів від крайньої рейки має бути видимість поїзда 400 метрів в обидва боки. Швидкість поїздів, які там прямують, не забезпечує безпеки людей, які там переходять. Видимість також не забезпечується, тому що у тому місці стоять паркани бази ПЧ, це територія бази і її переносити не можна. Люди пишуть скарги, що ми демонтували перехід, але вони перейшли дві тих колії, а далі куди вони рухаються? Вони йдуть через горловину стрілочну. Там взагалі і розпуск поїздів може бути, і може бути переміщення маневрових поїздів. Ми там не зможемо зробити через 18 колій ще один перехід. Це не вирішення питання. Якщо ми його зробимо, це значить, що ми напрявляємо людей, щоб вони йшли під поїзд, але в іншому місці.

За словами Геннадія Храбана, аби усунути незручність, яка виникла у мешканців посьолка через те, що демонтували перехід, від залізниці до влади міста надійшла пропозиція запустити додаткові автобуси від депо в центр через переїзд на Білій Казармі із періодичністю 10-15 хвилин. Додамо, що між рейсами «одиниці» і «четвірки», які наразі курсують з міста на посьолок, більш ніж година, та й останні автобуси за цими маршрутами у другій половині дня не ходять.

 

Читайте також:

Через Козятин курсуватиме новий потяг «Суми - Рахів»

Через Козятин курсуватиме швидкісний «Тарпан» сполученням «Київ — Тернопіль». Графік руху

Укрзалізниця запускає новий маршрут до Будапешта та Відня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Петр Мельничук

    Тим хто приймав рішення про демонтаж глибоко насрати на те як і кудою ходять жителі посьолка і залізничники. Вони не ходять через залізницю пішки. Але як кажуть двері відчиняють тим хто стукає. Може щось і зрушить з місця.
  • Yevhen Lisovyk

    Ті хто придумав його демонтувати видно не відчувають земельку по якій ходять  під своєю підошвою. ДС Козятин і ПЧ вже так забрихалися ,  вони просто дурять людей . Мало того за всі роки жодного переходу навіть службового невзяти на баланс щоб прикрити своє місце крім одного той що біля круга який не відповідає жодні вимоги інструкції СТП-06 -2018р (Пішохідні наземні переходи через залізничні колії правила улаштування та утримання ) мало того коли йдеш немає видимості з правого боку через будівлю ДС де проводиться розпуск вагонів .... на якому були травматичні та смертельні випадки, який знаходиться в межах елементів стрілочних переводів - а не повинен!   Виходячи з цього всього скажу одне що вони як ті рашисти тільки в тилу шкодять - все для людей. Щоб мали будувати то шукають тільки відмазки. А ПЧ в якого ті гори майже до 2000м3  ніде необлікованого після середніх  ремонтів колії відпрацьованого щебеню  який знаходився біля бази ПЧ в 2023 р  - мабуть готувався знав що буде тей швиденько повивозив цікаво про це знають... Якби залізниця напевно про нього знала, то  думаю що можна всі 5 місць для пішохідних переходів відсипати це мінімум затрат .  По статуту  залізниця винаймає землю в міста Козятин та сплачують податки і повинна створити найкращі умови для розвитку та проходу людей які проживають та працюють через залізничні колії це все прописано. Скажу одне що ці дядьки забрихалися і це огидний вчинок для нашого міста Козятин.

    Валерій Загребельний reply Yevhen Lisovyk

    Вони вже електровози пофарбували в кацапський триколор. Ждут мабудь .

    Петр Мельничук reply Валерій Загребельний

    Валєра це не ти народився і жив на Санаторній?
  • Валерій Загребельний

    Це треба було зробити під час війни. Па другому нікак .Та переходка існує відколи будувався посьолок. 60 РОКІВ Там не було травматичних подій ,але завелась якась гнида, яка хоче вписати своє поганяло в історію. На посьолку цілих два депутата, щось їх не чути!!! А тим дядям, що ви пишете листи ,то вони існують в паралельному світі, вони пішки не ходять.
  • Tatiana Pedro Spain Lozinskaja

    Хай залізниця профінансує автобус кожну години від 6-ї до 22ї з Івана Франка в місто і не буде жодних проблем.

keyboard_arrow_up