Чи можуть військові отримати землю під час війни?

Чи можуть військові отримати землю під час війни?
  • Усі громадяни України можуть безкоштовно отримати вільну земельну ділянку під будівництво, ведення сільського господарства чи розведення саду.

  • Це стосується також і учасників бойових дій.

  • Однак чи реально в нинішніх умовах отримати землю — з’ясовували наші журналісти

Відповідно до Земельного кодексу, кожен громадянин України має право отримати у власність земельну ділянку по кожному виду цільового призначення в межах норм, які передбачені безоплатною приватизацією. До прикладу, для ведення особистого селянського господарства це не більше двох гектарів; для садівництва — не більше 0,12 гектара; для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара; а для будівництва житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара.
Зауважимо, що у межах законодавчих норм, безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться один раз по кожному виду цільового призначення. Наприклад, під будівництво житлового будинку можна безоплатно отримати та приватизувати одну, а не декілька земельних ділянок. Отримати землю можуть як цивільні громадяни, так і учасники бойових дій.

— Справа в тому, що норма, яка регламентує безоплатну передачу земельних ділянок у власність, не встановлює правил пільгового надання земель у власність, проте відповідно до пункту 14 частини 1, статті 12 Закону України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, надаються такі пільги на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, — пояснює Оксана Плинь-Ковальчук, начальник Управління земельних та майнових ресурсів Козятинської міської ради. — Тобто першочерговість відведення земель поширюється лише на певні види цільового призначення. Як показує практика, здебільшого військові звертаються про отримання земельної ділянки саме для ведення особистого селянського господарства. Попри те, міська рада, усвідомлюючи свій громадський обов'язок та висловлюючи високу шану та повагу до військовослужбовців, в першу чергу орієнтувалася на розгляд та забезпечення заяв, які надходили саме від  військовослужбовців, адже ця категорія осіб для нас всіх є пріоритетною.
Втім на даний час є один важливий нюанс — попри те, що приватизувати землю згідно законодавства може кожен, поки що отримати у власність ділянку не може ніхто, ані захисники, ані цивільні. Причина в тому, що із початком введення на території України воєнного стану держава заборонила надання дозволів на відведення земельних ділянок з метою безоплатної передачі у власність.
Крім того, подати в повному комплекті документи на отримання землі доволі проблемно. Адже відповідно до пункту 6 статті 118 Земельного кодексу України, потрібне не тільки клопотання, а й графічний матеріал, на якому заявник повинен відобразити бажане місце розташування земельної ділянки.
— Громадянин, який хоче отримати землю, має сам знайти вільну земельну ділянку, — продовжує Оксана Плинь-Ковальчук. — Одним із прозорих варіантів пошуку вільних земельних ділянок була можливість скористатись відомостями Публічної кадастрової карти, однак на сьогодні доступ до неї закритий, не лише для громадян, а й для органів місцевого самоврядування. Тому ми не маємо ресурсу, яким можна користуватися і відслідковувати, де є вільні земельні ділянки.
Тож отримати дозвіл на землю можна буде тільки після завершення дії воєнного стану. Або ж якщо Верховна рада зніме мораторій. Однак приватизувати землю в окремих випадках можна навіть зараз.

— Це стосується земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать громадянину на праві власності, — каже начальник Управління земельних та майнових ресурсів. — Або ж якщо громадянин отримав рішення про безоплатну передачу земельної ділянки відповідно до Декрету Кабінету Міністрів, який був прийнятий у 1992 році. Усі громадяни, які до 2002 року отримали відповідно до цього Декрету рішення про приватизацію земельних ділянок, наданих безоплатно, на сьогоднішінй день мають право оформити свої земельні ділянки. Тому що їм земля уже передана у власність, але за вимогами діючого законодавства потребує внесення до Державного земельного кадастру, тому таким громадянам надано право у такий спосіб дооформлити свої права на земельні ділянки відповідно до вимог, які регламентує нова редакція Земельного Кодексу України із змінами та доповненнями на сьогодення. У такому випадку громадянам достатньо звернутися до розробника документації із землеустрою. 

Відео дня

 

Читайте також:

В селі Зозулинці заклали розплідник на 10 тисяч дубів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up