Чи буде у Козятині новий водогін?

Чи буде у Козятині новий водогін?
  • Депутат міськради Сергій Матвіюк звернувся до Прем’єр-міністра з проханням включити до держбюджету суму проекту козятинського водогону.
  • Чиновник отримав відповідь з Офісу Президента про те, що звернення розглянуте.
  • Журналісти поцікавилися: про який саме проект йдеться та дізналися, що на новий водогін вже не раз виділялися гроші

Наприкінці червня депутат Козятинської міської ради подав звернення Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману з проханням включити суму проекту козятинського водогону в бюджет України на 2020 рік.

«На сьогоднішній день назріло питання вкрай міняти всю систему водопостачання, адже відремонтувати старий водогін неможливо, через його зношеність, а також тому, що він є на балансі «Укрзалізниці», — йшлося у зверненні.

Відео дня

Як відомо з тексту звернення, було прийняте рішення побудувати новий водогін від села Селище, що належить до Білопільської сільської ради. Зазначено, що місто має у власності державні акти на землю, де знаходяться свердловини.

Порахували кошторис

У зверненні вказано, що за попередніми даними, вартість всього водогону становить близько 300 мільйонів гривень. Сюди входить будівництво і водогону і нової мережі водопостачання. Вартість проекту — 502300 гривень. Частину, у розмірі 150690 гривень сплачено.

«В проект входить водопідйом та станція водоочистки. Документація знаходиться в ВАТ «Вінницяводпроект». Підсумовуючи, я як член бюджетної комісії, знаючи бюджет міста, стверджую, що ми не можемо витратити таку суму з міського бюджету через захищені статті витрат», — йдеться у зверненні.

Минулого понеділка депутату міської ради прийшла відповідь з Офісу Президента. Про це він написав на своїй сторінці у «Facebook».

«Лед тронулся! Шановні козятинці! Офіс Президента України розглянув моє звернення стосовно виділення коштів для будівництва нової системи водопостачання», — написав Сергій Матвіюк у своєму дописі.

«Ваш лист скеровано до Кабінету Міністрів України і Вінницької обласної державної адміністрації з пропозицією розглянути порушене у зверненні питання та поінформувати про результати», — йдеться у документі.

Проте чіткої відповіді на те, чи включать вартість проекту водогону до державного бюджету, чи ні, у документі немає.

Три роки тому виділили гроші

На офіційному сайті Козятинської міської ради ми знайшли рішення № 206–VII від 20 травня 2016 року «Про внесення змін до міського бюджету 2016 року». Цим документом на виконання проектно-вишукувальних робіт робочого проекту «Водопровід в Козятинському районі Вінницької області» заклали суму видатків зі спеціального фонду у розмірі 502 300 гривень.

Згідно із рішенням виконкому № 154 від 28 квітня 2016 року, коригування проектно-кошторисної документації доручили приватному акціонерному товариству «Спеціалізована будівельна компанія Водпроект», що розташована у Вінниці. Це підприємство стало правонаступником проектного інституту «Вінницяводпроект».

Розпорядженням міського голови № 325-р від 2 червня 2016 року фірмі «СБК Водпроект» виділили 150 690 гривень на коригування робочого проекту «Водопровід в Козятинському районі Вінницької області».

Цифри у документах міської ради та зверненні Сергія Матвіюка до Прем’єр-міністра співпадають. Тож можна припустити, що це і є той самий проект водогону, вартість якого депутат просить включити до держбюджету.

Також у розділі «Новини» на сайті міської ради ми знайшли публікацію за 14 липня 2016 року «Робота по відновленню будівництва водогону, розпочата міською владою, триває».

«В. о. начальника управління містобудування та архітектури міської ради Олександр Павлов цілий день провів з інженерами-проектувальниками ПАТ СБК «Водпроект» (котрі займаються коригуванням проектної документації по будівництву водогону) в полях між Козятином та Селищем. Проводили попередню розвідку траси водогону протяжністю орієнтовно 12 км.

Усім скептикам, які постійно критикують розпочату Козятинською міською радою роботу по відновленню будівництва водогону з селища до міста Козятин та стверджують, що труб немає, що їх давно вкрали, повідомляємо: за попередньою розвідкою труби є, трасу водогону вибито», — йшлося у новині.

Тобто, міська влада почала роботу над відновленням проекту ще три роки тому.

Планували побудувати водогін ще у 90-х

У електронному архіві документів міської ради є міська програма «Питна вода» на 2012–2020 роки. Її прийняли за правління попереднього міського голови Олександра Гвелесіані.

У цьому документі вказано, що у 1992 році розпочали будівництво групового водогону з підземної водойми у селі Селище, що в Козятинському районі.

Згідно з програмою «Питна вода» передбачалося протягом 2012–2017 років завершити будівництво групового водогону за умови фінансування за рахунок коштів державного та обласного бюджетів.

21 грудня 2012 року міська рада видала рішення про звернення до Кабінету міністрів та народного депутата Миколи Катеринчука із проханням про виділення коштів для будівництва водогону. На сайті міської ради ми знайшли й саме звернення.

У документі йшлося про те, що у 1992 році виготовили проектно-кошторисну документацію та почали будівництво групового водогону, який мав забезпечити потребу у питній воді п’яти населених пунктів: сіл Козятин, Селище, Білопілля, Іванківці, Вернигородок та міста Козятина.

За кошти держбюджету та завдяки підприємствам проклали 24,7 км трубопроводів. Проте 1995 року роботи припинили через відсутність фінансування.

«На даний час для реалізації даного проекту необхідно провести технічне обстеження стану прокладених у 1995 році мереж на предмет їх придатності до експлуатації, виготовити нову проектно-кошторисну документацію, прокласти ще 6,7 км магістральних мереж, побудувати артсвердловини, очисні та інші інженерні споруди.

Орієнтовні перерахунки вартості проектних та будівельно-монтажних робіт, проведені на основі індексації кошторисів, виготовлених в цінах 1992 року, дають підстави оцінити розмір необхідних капіталовкладень у сумі близько 32 млн грн», — йшлося у зверненні.

Тоді міська влада попрохала виділити з держбюджету 30 мільйонів гривень на будівництво водогону.

«За часів Януковича нам виділили 5 мільйонів»

Попередній міський голова Олександр Гвелесіані каже, що питання про будівництво водогону він постійно піднімав за усіх своїх каденцій.

— Один раз ми навіть були близькі до продовження будівництва, — каже Гвелесіані. — За часів Януковича нам виділили 5 мільйонів на будівництво, але на той момент розгорнулася економічна криза у 2008 році.

За словами попереднього очільника міста, через кризу у бюджеті утворилася дірка. У зв’язку із цим фінансування проекту відмінили. З того часу владна верхівка більше не обіцяла жодної допомоги.

— Ми коли готували звернення до Верховної Ради і коли отримали позитивну відповідь на 5 мільйонів, ми теж готували коригування проекту, — додає Олександр Гвелесіані. — Але воно обійшлося нам у 20 тисяч гривень.

На якій стадії будівництво водогону зараз

Міський голова Олександр Пузир повідомив, що будівництво перебуває на стадії проектування. Для того, щоб почати прокладати водогін, потрібні дуже великі кошти. Наразі їх залучити немає змоги.

— Ми зробили попередній проект на водогін, — каже Олександр Пузир. — Ми за нього розрозрахувалися, здається, 150 тисяч. Загальний проект коштував 600 тисяч, але кошти ми інші не перераховували. 

Загальний проект поки що не забирають і не оплачують усю вартість, тому що щороку доведеться його коригувати. А на це треба буде виділяти кошти знову і знову — близько ста тисяч гривень на рік.

— Поки що у нас є попередній проект, який ми подаємо на всі конкурси, гранти, звертаємося до Кабміну і до різних міжнародних організацій, — продовжує міський голова. — Але загальна сума настільки велика, що ніхто не хоче братися. Вони беруться за маленькі водогони по селах. А за великий водогін до великого міста вони бояться братися. Загальна сума (водогону — авт.), якщо не помиляюся, 86 мільйонів. Це довести до Іванківців, до села Козятина фактично. А далі ще розводка по місту Козятин, це ще мільйонів 200 обійдеться.

Із відповіді на інформаційний запит, який ми подавали до Міської ради, ми дізналися, що у 90-х роках розробили 5 свердловин у місці забору води. Також проклали чавунні труби у дві нитки протяжністю 12 км від місця забору води до міста.

Тоді ж міська рада оформила державні акти на землі, де розташовані свердловини, лінія електропередач та земля під будівництво споруд для очищення та подачі води.

Двадцять років, із 1996 до 2016-го роботи не проводилися.

Відповідно до проектно-кошторисної документації, яку розробило ПАТ "Вінницяводпроект", планується:

  • облаштувати свердловини;
  • побудувати насосну станцію потужністю 413 м3/год;
  • збудувати резервуар об’ємом 2000 м3;
  • збудувати станцію очистки води від заліза;
  • звести споруду для озонування води;
  • облаштувати обладнання для електроживлення;
  • реконструювати існуючий водогін 1996-го року та добудувати новий.

Наразі міська рада розробляє проектну заявку на участь у грантових конкурсах Європейського союзу.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up