Україну «штормить» через нове меню у школах, а Козятин — через відсутність гарячих обідів

Україну «штормить» через нове меню у школах, а Козятин — через відсутність гарячих обідів
Фото ілюстративне
  • Минулого тижня у школі-дитячому садку № 9, що в селі Козятині, запрацював оновлений харчоблок.

  • Тим часом у деяких школах міста гарячих обідів поки немає.

  • Коли відновлять повноцінне харчування у закладах загальної середньої освіти Козятина?

Зимові канікули закінчилися, учні повернулися на навчання, а батьки по всій країні стали жваво обговорювати харчування, адже з 1 січня 2022 року школи почали переходити на нове меню. У Козятині харчування у школах — теж одна із топових тем, втім мешканці міста обговорюють не стільки нові страви у меню, скільки відсутність гарячих обідів у деяких навчальних закладах.

«Було б дуже добре, якби в ліцеї, в школярів була їдальня», — прокоментувала на нашому сайті Інна Кравчинська новину про те, що у школі-дитячому садку № 9 відкрили після ремонту оновлений сучасний харчоблок.

«Реально, коли вже в ліцеї зроблять їдальню, навіть сухпайок перестали давати, дитина в школі до 15:00, 1 клас», — такий коментар під тією ж новиною залишила Світлана Житня.

Відео дня

Із гарячим харчуванням найбільше пощастило школам № 1, № 5 і ліцею. У них свої харчоблоки, тому не було потреби шукати постачальників гарячих обідів. Натомість у школах № 2 і № 3 власних харчоблоків поки немає. Раніше гарячими обідами їх забезпечувало кафе, звідки привозили їжу для школярів. Проблеми почалися після інциденту, який трапився два з половиною роки тому. Новина про те, що у школі № 2 отруїлися діти і працівники їдальні, прогриміла на всю країну. Для шкіл № 2, 3 і 9, де не було на той момент своїх кухонь, довелося шукати нового постачальника. Такий знайшовся спершу тільки для школи № 3. Потім дія договору закінчилася, довелося шукати постачальника знову. Тендер на організацію харчування проводили декілька разів, торги не відбулися.

Із ліцеєм зовсім інша ситуація. Минулого року навчальний заклад, як і школа № 9, виграв за урядовою програмою «Спроможна школа для кращих результатів» і отримав гроші на ремонт харчоблоку і закупівлю сучасного обладнання. За умовами програми, близько 80 % робіт фінансуються з державної скарбниці, решта — за кошти міського бюджету. Тендер на капітальний ремонт приміщення харчоблоку провели ще 9 червня 2021 року, роботи почалися теж улітку.

У листопаді 2021-го до Козятина приїздила народна депутатка України Ірина Борзова. Серед об’єктів, які відвідала обраниця, був і харчоблок нашого ліцею.

«Я сподіваюся що ремонт буде завершений до кінця року», — сказала Ірина Борзова наприкінці відео.

То коли ж відновиться повноцінне гаряче харчування у тих навчальних закладах, де їх поки немає? Із цим питанням ми звернулися до Управління освіти та спорту. Як розповіла журналістам газети «RIA-Козятин» Інна Мадей, начальник управління освіти та спорту, учні школи № 3 харчуються з 1 вересня 2021 року, їх гарячими обідами забезпечує їдальня школи № 1. Що стосується ліцею та школи № 2, то там гаряче харчування планують відновити вже у вівторок, 18 січня. Харчоблок ліцею забезпечуватиме гарячими обідами і своїх учнів, і учнів другої школи.

— Чому так довго ремонтували харчоблок у ліцеї? — запитали ми очільницю освіти.

— Кошти за програмою «Спроможна школа» надходять помісячно і підрядник не зміг задіяти свої кошти для закінчення ремонту. Через те надходили кошти і закривалися таким чином акти і роботи. Взагалі ремонти по «Спроможній школі» скрізь до 30 грудня. Ми планували завершити раніше, але трохи не вийшло, — відповіла Інна Мадей.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Інна Кравчинська

    Дуже гарний оновлений харчоблок у 9й школі, а який харчоблок у ліцеї, після ремонту? По можливості покажіть будь ласка.
  • Читач53

    У міській владі завжди в усьому винна "Невістка"- підрядник. А хто вибирав таких підрядників для ремонту вул. Куликівського і шкільних їдалень як не міська влада? Кошти за програмою «Спроможна школа» надходять помісячно. А  підрядник не зміг задіяти кошти для закінчення ремонту через відсутність спеціалістів. Навіть за виконані роботи із "спеціалістам" не завжди своєчасно розраховувалися. Саме тому для пришвидшення ремонту до робіт залучалися працівники школи - ліцею, виконуючи безкоштовно ті роботи за які підрядник отримав кошти.  І на завершення роботи повинні були виконані до 1 вересня, а не до 30 грудня. хоча і  в цю дату так і не вклалися. Їдальня в школі-ліцей досі не працює. Ось Вам і маленький Цюрих. Амінь.

    Виходить що правий пан Ставнічий коли пише що для прокуратури і ДБР є робота
  • Виктор Ставничий

    В школі-ліцею за роботи по ремонту і реконструкції харчоблоку не розрахувались з майстрами!.. Яущо там було державне фінансування, то прокуратурі і дбр є робота, знайти куди поділись кошти!..

keyboard_arrow_up