Скоро в школу: про туалети, харчоблоки та долю цьогорічних 10-класників

Скоро в школу: про туалети, харчоблоки та долю цьогорічних 10-класників
  • На часі. Заклади освіти Козятинської міської територіальної громади чекають на своїх вихованців і готуються до нового навчального року.
  • Що встигли вже зробити, а що — ні. Яким буде перше вересня, у якому форматі організують навчальний та дошкільний процеси.
  • Чи змінилася ситуація з укриттями та що чекає на цьогорічних 10-класників

Перше вересня не за горами. Яким буде навчальний процес та як відбувалась підготовка до нього, розпитали начальника управління освіти та спорту Інну Мадей. 

— У новому 2023-2024 навчальному році пріоритетними залишаються питання створення безпечного середовища у закладах освіти, забезпечення комфортних умов для учасників освітнього процесу та поліпшення якості освітньої діяльності закладів освіти, — каже Інна Мадей. —  Працівники прикладають максимум зусиль для того, щоб створити достойні умови перебування наших дітей у закладах загальної середньої та дошкільної освіти. Це титанічна праця. Більшість ремонтних робіт виконана власними силами. Педагоги освоїли нові професії для того, щоб заклади у найкоротші терміни набули сучасного вигляду.  

Що зробили та не зробили в ліцеях і гімназіях

За словами Інни Мадей, наразі закінчуються роботи з облаштування харчоблоків у комунальних закладах «Ліцей №5 Козятинської міської ради» та «Сестринівська гімназія ім. М. Грушевського Козятинської міської ради». Відремонтовані туалетні кімнати в опорному ліцеї, Махаринецькій гімназії, тривають ремонтні роботи в Ліцеї №1 ім. Т. Г. Шевченка. 

Відео дня

 — Цього року планувалося зробити дахи у трьох закладах освіти громади, — каже Інна Мадей. — Це дах Ліцею №1, дах спортивної зали Сестринівської гімназії ім. М. Грушевського та дах харчоблоку Ліцею №7. Матеріали закуплені, для проведення ремонтних робіт з нетерпінням чекаємо рішення сесії, підтримки депутатів. 

У тих закладах освіти, де є дошкільні підрозділи, а це в основному гімназії, облаштовували дошкілля, початкові класи і класи НУШ, тобто 5-6 класи. У багатьох по-новому обладнали предметні кабінети (класи математики, хімії, іноземної мови). Ремонтні роботи зроблені, сподіваємось, що зможемо наповнити класні кімнати необхідною технікою та приладдям.    

Розповіли і про непередбачувані ситуації, які виникли при виконанні планових робіт. Під загрозою виявилось підведення води в дошкільному закладі «Лелека», Ліцеї №1 та Гімназії №6.

— Директорам, через недопущення залишення закладів без води, довелось провести титанічну роботу з усунення даних несправностей, — розповідає Інна Мадей. — Заклади не можуть функціонувати без води: це і приготування їжі, і прибирання, і функціонування туалетних кімнат. Не зробилося щось інше, але питання водовідведення вирішили. Практично в  усіх закладах нашої громади якість комунікацій бажає кращого, в деяких проведена їх заміна. Загалом, кошти, які надані в межах фінансування міською радою, використані практично всі. Так, були амбітніші плани, але не всі здійснилися.  

А як з укриттями?

Як розповіла Інна Мадей, питання найпростіших захисних споруд – на рівні минулого року. Власних укриттів не мають ліцеї №1 і № 2. Вони користуються укриттями за договором оренди. Піднімалося питання щодо будівлі укриттів, але це досить серйозні кошти.

І якщо у Ліцеї №2 усі учні мають можливість одночасно перебувати в укритті, то в Ліцеї №1 кількість таких учнів обмежена. Тому, як і минулого року, діти початкової школи навчатимуться в Центрі дитячої та юнацької творчості. Там все організовано, є цокольний поверх, який облаштуваний як укриття.  

Що зробили в садочках

Повне перезавантаження закладів дошкільної освіти розпочалося із комунального закладу №1 «Лелека». Сучасні туалетні та групові кімнати з’явилися в закладах дошкільної освіти №3, 5, 6. Тривають ремонтні роботи у садочку №4. Тут чекають на оновлену туалетну та групову кімнати для наймолодших відвідувачів закладу. Облаштований паркан та провели реконструкцію сходових клітин у садочку №2.  

— У порівнянні з минулим роком, кількість дітей, які відвідують садочки, збільшується, — каже Інна Мадей. — Тому маємо забезпечувати відповідні умови перебування дітей у закладах. 

Яким буде перше вересня та саме навчання

Формат святкування Дня знань визначатиме адміністрація навчальних закладів. Тут, як каже Інна Мадей, в кожного свої погляди. Хтось бачить 1 вересня як традиційне свято, яке схоже на лінійку, проведену на подвір'ї школи. Хтось організовує невеликі квести, в ігрових формах.

Що ж до форми навчання, то вона буде очна або змішана. 

— Ті заклади, в яких укриття не дозволяє помістити всіх здобувачів освіти, навчатимуться в декілька змін, або оберуть змішане навчання. 

Відкритим залишається питання щодо харчування учнів у закладах загальної середньої освіти — на початок навчального року кошти практично закінчуються. 

— Ціни на продукти нестабільні, мало хто з підприємців хоче зв’язуватися з договірними умовами на довгий термін, — додає Інна Мадей.

Всі 10-класники навчатимуться в опорному ліцеї

Не могли не запитати в Інни Мадей і про 10-класників. Адже багато хто не розуміє, чому вони не можуть продовжувати навчатися у своїх школах. Яка на них чекає цього року доля.

За її словами, 11-ті класи залишаються в усіх ліцеях. А от учні 10-х класів Козятинської громади, їх близько 150, у 2023-24 навчальному році навчатимуться в опорному ліцеї.      — Ясно, що перехід до іншого закладу — це важко психологічно і для батьків, і для учнів, але такий крок був зроблений для того, щоб забезпечити якісну профільну освіту.  Планується організувати під’їзд дітей до закладу. Адже, нагадаємо, що ще з минулого року в селах заклади були реорганізовані в гімназії і учнів 10-11 класів підвозили у заклади міста. Цього року всі ліцеї випускають 11 класи, хоча згідно з перспективним планом розвитку освіти нашої громади, уже цього року усі, крім опорного ліцею і ліцею №2, мали стати гімназіями, без 10-11 класів.  

Дивіться також фоторепортаж, як триває підготовка козятинських навчальних закладів 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Наталия Найчук

    Гарно написано,але як працюючу маму цікавить ,чому Махаринці приєднані до Козятинської ОТГ а садочок наш  працює   менше ніж козятинські, канікули почалися 9 червня ,на сьогодні не зрозуміло якого числа діти підуть в садок!!! Що робити батькам дітей в яких немає бабусь і дідусів ??? Возити з собою на роботу??? Для чого переносити садочок з великого приміщення в школу і тепер казати що немає як розширити його,дітей охочих йти в садок багато ,місця мало,питань багато ,відповідей мало

    Наталия Найчук reply Наталия Найчук

    Тетяна Єрмолаєва - Козятинський міський голова
  • GV Marina

    Махаринецький дитячий садок.
    Цікавить вхід ,який є небезпечним. Одна плитка ,без накриття , дощ,сніг слизько.
    Дитячий майданчик ,батьки 3 місяці звертаються. Мебель (шкафчики)
    Їх не вистачає , і вона ще років мезозойської ери.
    Іграшок 0 ,ми купуємо за свої кошти.
    Місця мало , діток не беруть в садок.
  • Игорь Браверман

    Скажіть чи працює санаторій в Кашперівці?
  • Геннадий Ткачук

    Дітей з сіл випускних класів підвозили ?Хіба що їх батьки .Авторам цієї статті це відомо ,чому ж пишете завідомо неправдиву інформацію  ?

keyboard_arrow_up