Вийшла книга жахів, яку написав козятинчанин Богдан Киришун

Вийшла книга жахів, яку написав козятинчанин Богдан Киришун
  • Письменник із нашого міста Богдан Киришун представив свій другий роман «Мізанабім». Ця книга не лише написана, а й видана у Козятині.
  • Кошти з продажу примірників, які придбали гості на презентації, підуть на виробництво FPV-дронів.
  • Чому книга 18+, про що вона і що означає дивакувата назва — розповів автор

«Мізанабім» — роман, який написав козятинчанин Богдан Киришун. Ця книга у жанрі горор і занурює читача в містичну атмосферу, хоча, як каже сам письменник, занадто відвертих кривавих сцен, як це зазвичай буває у виданнях подібного формату, там мінімум. Роман уже представили читачам — презентація відбулася у «Бібліотеці Доброго Козятина» у неділю, 21 липня.

— Я взяв найбанальніший сюжет — група молодих, хоча у моєму випадку не дуже молодих людей їде відпочивати за місто у віддалене селище і там з ними починає відбуватися всіляка дичина — маніяки, зомбі або ще щось, — розповідає Богдан Киришун. — «Але це примітивно», — подумав я і я вирішив додати концепцію так званого мономіфу.

Відео дня

У чому полягає концепція мономіфу, іншими словами, шляху героя, автор розповів гостям, які завітали на презентацію: є головний герой, який живе своїм життям; із ним трапляється подія, яка змушує покинути зону комфорту і кидає його в пригоди; герой проходить цей шлях, нерідко рятуючи когось або щось, при цьому змінюється і повертається в умовний дім, але вже зовсім іншою людиною.

Події перенесуть у Житомир і не тільки

— У мене почав зароджуватися в голові діалог, я почав його писати і цей діалог дійшов до того, що компанія, яка сидить в барі, п’є пиво і говорить про всілякі дурниці, вирішує поїхати за місто відпочити, — продовжує Богдан. — Кінець літа. У одного з героїв є дача. Я думаю: «Це ж сюжет банального слешеру!» Одразу хочу попередити, що книга 18+, тому що зустрічається нецензурна лексика. Я це зробив лише для того, щоб надати діалогам реалістичності, живості. Адже персонажі — звичайні молоді люди, які живуть в наш час і нецензурна лексика інколи трапляється. Але вона лише в діалогах і мінімально.

— Місце, де все це відбувається — це в Україні, можливо в Козятині? — запитує Марія.

— Перша частина відбувається в Житомирі, — відповідає Богдан. — Я вчився у цьому місті, дуже його люблю, у мене там друзі живуть, воно мені знайоме і я вирішив перенести події туди. Друга половина книги відбувається в селищі Скельник. Я його вигадав, хоча за основу взяв село Крутнів, неподалік від Хмільника. Я там бував, там дуже цікаво і саме там починають відбуватися містичні події, коли компанія людей опиняється в замкненому просторі і починає творитися найстрашніше і найцікавіше.

— Якщо події в Житомирі, можливо там описуються якісь історичні події чи історичні місця? — запитує Марія.

— Так, я описую декілька історичних фактів, наприклад, те, що в Житомирі з’явився один із перших трамваїв в Україні, також описую деякі краєвиди, наприклад Замкову гору, парк барона де Шодуара.

Перший роман писав п’ять років

Як ми вже писали, роман має назву «Мізанабім». Це слово походить із французької «mise en abyme» і буквально перекладається як «герб у центрі герба».

— Це означає рекурсія, наприклад, картина в картині або історія в історії чи предмет в предметі, — пояснює Богдан. — Найвідоміші в літературі приклади — казки «Тисяча і однієї ночі» або «Гамлет», де головний персонаж ставить п’єсу всередині п’єси. У моєму романі також йде історія всередині історії. Слово «Мізанабім» у назві написане неправильно, я зробив це навмисне, щоб це було одне слово. Так органічніше та краще виглядає, тому що правильно його писати як «Міс-ан-абім».

— Як ви взагалі до цього прийшли? Як ви придумали назву? — запитує Оксана.

— Я придумав назву в процесі написання, коли зрозумів, що у мене буде історія в історії.

«Мізанабім» — другий роман Богдана Киришуна. Щоб його написати, пішло близько року. Видання побачило світ завдяки місцевій міні-друкарні, яка видала книгу. Перша книжка Богдана під назвою «Зв’язок» вийшла у 2022-му і над нею хлопець працював цілих п’ять років, оскільки траплялися періоди, що не писав зовсім, а ще був випадок, коли рукопис зник із комп’ютера і довелося по пам’яті його відтворювати. Але писати твори козятинчанин почав значно раніше.

— Скільки я себе пам’ятаю, я завжди щось писав, — каже Богдан.

— І навіть диктував бабусям, поки не вмів писати, — додає мама Ірина.

— У мене ідеї, сюжети завжди були в голові, — продовжує Богдан. — Я писав, малював ілюстрації, давав читати своїм батькам, родичам, всі казали: «Молодець». Зрозуміло, що це все було дуже примітивно. З рештою, я трохи перегорів цим, але трапився мені один автор, який повернув мою жагу до написання і надихнув мене. Звати його Стівен Кінг. Мені трапився його роман «Керрі». Він зробив переворот моєї свідомості і я знову почав писати. 

Саме один із романів Стівена Кінга, «Воно», підштовхнув Богдана до написання першої книги «Зв’язок».

— Події у «Воно» відбуваються в містечку Деррі, це невелике містечко і воно мені чимось нагадало Козятин, — пояснює Киришун. — Пам’ятаю, я ходив по вулицях, у мене почали виникати асоціативні ряди і певні сюжети. В основу я заклав дружбу та ідею того, що між певними людьми виникає зв’язок і це не просто любов чи зв’язки між родичами. Це щось набагато сильніше. Те, що може навіть врятувати світ від найстрашнішого зла.

Проводять благодійний розіграш

Примірник свого нового роману «Мізанабім» Богдан Киришун подарував «Бібліотеці Доброго Козятина». Ще п’ять книг, які письменник взяв із собою на презентацію, вже знайшли своїх читачів — їх придбали гості по завершенню літературного заходу. Кожен отримав автограф від автора. Кошти з продажу книг підуть на виробництво FPV-дронів, які виготовляє товариш Богдана Руслан Ніколюк.

Також додамо, що декілька днів тому Богдан разом із Русланом оголосили благодійний розіграш, учасники якого мають можливість отримати роман «Мізанабім» всього за 20 гривень. Для цього достатньо задонатити на дрон мінімум 20 гривень. Коли збереться сума в 14 тисяч, за допомогою рандомайзера оберуть щасливчика, якому передадуть книгу. Поки що на банці Монобанку 5865, тож розіграш триває. Посилання на Банку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • UkRa1n1/\n_M00|\|

    Ого, люблю хорор 😈

keyboard_arrow_up