Open-air виставку унікальних ікон представили у Козятині

Open-air виставку унікальних ікон представили у Козятині
  • Дев’ять старовинних ікон із зображенням Божої Матері продемонстували на виставці, яку оформили у міському сквері.
  • Захід приурочили до Міжнародного дня матері, який ми святкуватимемо цієї неділі.
  • Для наймолодших влаштували дитячу програму. Чим розважали дорослих і дітей — читайте у нашому репортажі

П’ятниця, 6 травня, міський сквер. Тут як завше людно. Та цього разу матусі з дітками прийшли не лише для того, щоб покататися на гойдалках. Вони завітали на виставку, яку організував Музей історії міста. Берегині нашої історії Лілія Макаревич та Наталія Баштова представили старовинні ікони, які зберігаються у фондах закладу. Це вже не вперше наш музей влаштовує виставку просто неба, але вперше подібний захід відбувається в умовах повномасштабної війни, яка внесла свої корективи: початок був запланований на 15:00, втім через оголошення повітряної тривоги довелося зачекати ще 17 хвилин.

На стенді представили дев’ять унікальних ікон. Частина з них дерев’яні. Усі такої неймовірної краси, що ледве стримуєшся, аби не торкнутися. В однієї з них такі витончені риси, наче вона виконана самим Леонардо да Вінчі.

Відео дня

— Це — Триручниця, — показує директор музею Лілія Макаревич одну з ікон. — Цей образ передала нам з Погребищанського району мама викладачки з музичної школи Тетяни Чащіної. Ця ікона помічна у всіх справах. Є три легенди з приводу назви цієї ікони. За однією з них був віруючий православний, який дотримувався християнства. Його за це катували, відтяли руку. І оживився він біля образа Матері Божої. Потім, щоб віддячити їй, він зробив срібну руку і приклав її до того образу, який був створений.

Ікона під склом, обрамлена в глибокий дерев’яний оклад. Раніше серед наших предків була традиція класти всередину окладу весільний віночок та букетики наречених. Вважалося, що так сім’я житиме в любові та злагоді. Засушені квіти можна побачити і в рамці Ікони-Триручниці.

— Триручниця нас виручає, ми завжди до неї звертаємося, — продовжує Макаревич. — Ми рекомендуємо навіть відвідувачам, які до нас приходять, звертатися до неї, вона дуже помічна. Її три руки все подолають, допоможуть при всіх обставинах.

В експозиції представлені як православні, так і католицькі ікони. Їх відмінність у тому, що на образах християн східного обряду Ісус сидить з правого боку Діви Марії, у християн західного обряду — з лівого боку. Одна з таких ікон — Віфлиємська.

— Його було дуже важко знайти, — каже Лілія Макаревич. — Він незвичний. Ось ви бачите Христос тримає земну кулю, він царує над усім людством і Матір Божа на нього показує рукою, немов каже людям: «Поклоніться йому. Це — ваш син Божий. Саме він вам свободу і спасіння несе».

Наскільки старовинна ця ікона — ніхто не знає. Орієнтовно образ датується кінцем 19 — початком 20 століття.

— Це — Розчулення, — показує директор музею ще одну ікону. — Нам передав її отець Олександр Бойко, почесний громадянин міста. У 2005 році у нас було відкриття виставки художника Віктора Кльоца. На цій виставці були портрети релігійних діячів і отця Олександра в тому числі. Отець Олександр прийшов тоді на виставку і подарував в наш фонд музею цю роботу. Вона надзвичайно цінна. Покрита сусальним золотом і дуже рідкісна. Це поґрунтоване дерево, поверх якого накладалося полотно, яке розписувалося.

Серед експонатів є також і вишита ікона.

Біля багатьох образів поруч стоять молитви. Більшість із цих ікон подарував нашому музею художник Олександр Нікітюк, який нині мешкає у Вінниці. Він колекціонував ікони.

Міні-виставку приурочили до Міжнародного дня матері, який цьогоріч припадає на неділю, 8 травня.

— Ми вітаємо все жіноцтво із прийдешнім святом матерів, — каже Лілія Макаревич. — Нехай благословляє Матінка Божа кожну родину, кожну матусю і кожну майбутню матусю. Нехай буде радість, мир і добробут.

Окрім виставки влаштували також і розважальну програму для наймолодших. Її провела Тетяна Фабіцька.

Почалося усе з майстер-класу з виготовлення вітальних листівок для матусь. Хлопчики й дівчатка зібралися біля Наталії Салинко, яка приготувала для них основу листівки та елементи декору. Взявши до рук сухий клей, малеча з неабияким ентузіазмом взялася до роботи. Комусь спершу пробували допомагати батьки, та згодом стало зрозуміло, що малеча з усім впорається самостійно. Менш ніж за півгодини усі заготовки закінчилися. У кожного вийшла унікальна робота.

А поки діти мудрувала над вітальними листівками, гостей заходу розважили невеликою концертною програмою. Анастасія Ільчук та Поліна Микитюк співали пісні, Аліна Мисько зіграла на скрипці.

Коли дітки зробили вітальні листівки і подарували матусям, малечу запросили до мікрофона. Хлопчики й дівчатка по-черзі вітали своїх мам з прийдешнім святом, зізнавалися в любові і дякували за подароване життя.

На завершення Тетяна Фабіцька разом із наймолодшими гостями заспівала «Все буде добре».

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up