Нашій бібліотеці виповнилося сто років

Нашій бібліотеці виповнилося сто років
  • Козятинська публічна бібліотека відсвяткувала сторічний ювілей. Із нагоди круглої дати у книгозбірні провели урочистості.
  • На заході показали, якою була бібліотека у різні роки, а ще своїми спогадами про бібліотеку поділилися постійні читачі, які разом із закладом не один десяток років

Козятинська публічна бібліотека цього року відзначила сто років від дня заснування. Із нагоди ювілею в книгозбірні провели невеликий захід, на який запросили представників влади міста та друзів бібліотеки. Перш за все, хвилиною мовчання вшанували Героїв, які загинули за Україну. По тому виступили міський голова Тетяна Єрмолаєва та секретар міської ради Ірина Репало.

На екрані почали транслювати старовинні світлини першої у місті книгозбірні. Ведуча заходу, бібліотекар Тетяна коротко розповіла про історію закладу. Перша у Козятині бібліотека була у кінотеатрі «Експрес» (нині закритий Районний будинок культури). Фонд книгозбірні налічував всього дві тисячі книг. Того ж року Козятин отримав статус районного центру і в місті створили районну бібліотеку. Під час Другої світової війни приміщення, де розташовувалася книгозбірня, зруйнували і заклад втратив увесь книжковий фонд, який на той час налічував більш ніж 22 тисячі примірників.

Відео дня

У 1947 році громада району спільними зусиллями відбудувала бібліотеку. Книгозбірня з чотирма невеликими кімнатами знову відчинила свої двері для читачів. Щоправда, книжок на той час було зовсім мало — лише 3,5 тисячі. Директором тоді була Надія Бондарчук.

У 1986-му на бібліотеку чекало чергове випробування — однієї ночі взимку через надмірну кількість снігу не витримала та обвалилася покрівля. Під завалами залишилися видання та майно бібліотеки. Довелося шукати нове приміщення. За два роки воно знайшлося — у Козятині методом народної забудови звели триповерхову будівлю для Центру дитячої та юнацької творчості. Два поверхи у цьому приміщенні виділили для бібліотеки і з того часу книгозбірня розташовується саме тут. На той час книжковий фонд становив уже 77 тисяч документів, а очолювала заклад Галина Савченко.

У 2006 році новим директором книгозбірні призначили Тетяну Дячук, а з 2018 року бібліотеку очолює Анна Мочарська. Новий етап у розвитку закладу стався два роки тому, коли територію колишнього Козятинського району розділили на чотири громади. Тоді районна бібліотека отримала статус публічної міської бібліотеки.

— Я хочу в першу чергу подякувати нашим партнерам, — звернулася до гостей Анна Мочарська, директор бібліотеки. — Це управління освіти та спорту, директори шкіл, вчителі, з якими ми тісно співпрацюємо, музична школа, центр дитячої та юнацької творчості. Хочу подякувати нашим майстриням, яких ми запрошуємо на майстер-класи. А найголовніше хочу подякувати нашим читачам, які завжди нас підтримували і підтримують. Але одна людина нічого не може зробити. У мене є дуже хороша команда. Колектив — це душа бібліотеки. Спочатку нас було багато, тепер нас трохи менше, але ми намагаємося тримати той рівень, який тримали ветерани, які набули певні досягнення і намагаємося їх підтримувати і примножувати.

Гості, які завітали на ювілей, говорили слова привітань. Чимало з них ділилися своїми спогадами про бібліотеку.

— Я стала читачем, коли дитяча бібліотека розташовувалася ще там, де нині пенсійний фонд, — розповідає Оксана Тихомирова, директор дитячої музичної школи. — Коли ми навчалися в школі, ми часто виступали з монтажами віршів на різних підприємствах і іноді нас викладачі делегували в бібліотеку, щоб ми готували ці монтажі. Це було так зворушливо, коли ти приходиш, просиш вірші на певну тематику і працівник бібліотеки дає вирізку зі скріпочкою, а іноді в папочці, і там саме те, що тобі треба. Ти навіть не книги шукаєш, а тобі вже дали готове.

— Читачем бібліотеки я став у дуже ранньому віці, правда я навчився читати дуже рано, — згадує Богдан Сиваківський. — Скільки себе пам'ятаю, я був із книжкою. Але до бібліотеки я вирішив записатися, коли був першокласником. Зростом я був низенький. Бібліотека тоді була біля нині запущеного колишнього районного будинку культури. Це була по нинішніх мірках бідненька хатка. Із подвір’я там був районний комітет комсомолу, а спереду бібліотека. Коли зайдеш в бібліотеку, одразу при вході стійка і там сидить тьотя, видає книжки. А я ж низенький. Прийшов, той бар’єр високо. І я стою. Простояв не менш як пів дня. Вищі приходять, міняють книги, виходять, а я стою, мене ніхто не бачить. Так я тоді й не достоявся. Було це у 1955 році. Тому як у читача у мене теж буде незабаром ювілей. 

Святкову атмосферу своїми виступами створили Влад Павловський та Нінель Домбровська, Наталія Романович та Яна Андрійчук, Аня Голодна, ансамбль «Струни серця». Учасники лялькового театру «Кольорове диво», який діє при дитячій бібліотеці, заспівали пісню і зачитали вірш про книгозбірню. Бібліотекар Широкогребельської бібліотеки Ольга Балецька зачитала гумореску про роботу бібліотекаря та заспівала разом із чоловіком авторську пісню «Запроси ти мене на побачення».

Більшість гостей, які завітали на ювілей, долучилися до акції «Подаруймо 100 україномовних книг до 100-річчя бібліотеки» і дарували книгозбірні книги. Та дарували не лише це. Дитяча музична школа презентувала картину, яку написала викладач та художниця Інга Загайкевич.

Не тільки бібліотека отримувала подарунки. Серед гостей, які завітали на ювілей, була Галина Коновалова. Свого часу вона очолювала дитячу бібліотеку. Того дня, коли був захід з нагоди сторіччя книгозбірні, Галині виповнилося 75 років. Її привітали з новоліттям. Також нагородили найактивніших читачів дитячої бібліотеки.

Це — Валерія  Рожко, переможиця у номінації «Природа — джерело натхнення та краси» обласного туру Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули-2023» та Владислава Глущенко, переможиця у номінацї «Моя Україна. З вірою в перемогу» першого туру Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули-2023».

 

Читайте також:

У Козятинській громаді з професійним святом привітали працівників сільського господарства

У Гуровецькій школі відбулася презентація книги Леоніда Шморгуна «Дзвони пам'яті»

«60 років школі — 60 тисяч на ЗСУ»: як ліцеї № 7 відзначив свій ювілей

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up