Козятину 150 років: Влаштували свято для дітей

Козятину 150 років: Влаштували свято для дітей
  • Вихідними Козятин відзначив День міста. У міському сквері організували благодійний ярмарок та провели розважальну програму.
  • Перша її частина була для наймолодших мешканців міста.
  • Всі разом мізкували над питаннями про Козятин, вчилися танцювати і веселилися на кольоровій міні-паті

Субота, 13 липня — особливий день для Козятина. Сьогодні у нас День міста, тож міський сквер вкотре перетворюється на арт-майданчик. На імпровізовану сцену виходить ведуча Тетяна Фабіцька.

— Хто мені скаже — скільки років виповнюється Козятину? — запитує ведуча.

Із натовпу спочатку лунає «сто». Згодом глядачі починають вигукувати «сто п’ятдесят».

Відео дня

— Саме так, сто п’ятдесят, — каже Фабіцька. — Цього року у нас гарний ювілей. Сподіваємося, що наступного року ми відсвяткуємо набагато краще, набагато масштабніше і в мирній Україні.

Відкрив концертну програму ансамбль «Перлина» із піснею про Козятин. Співали також Карім Шахін, Анна Голодна, Соломія Якобчук та Вікторія Руцька. Влада Каленська, Мар’яна Шудра, Кіра Вахлярська та Анна Медведьєва вразили глядачів гімнастичною композицією «Сила дружби». Виступили і чирлідерки «Level Up». Дівчата робили піраміду та інші складні акробатичні трюки. Танцював колектив «Візаві» та хореографічна студія «Family Love Dancing».

На алеях скверу облаштували локації для майстер-класів. Поліція разом із дітками розфарбовувала паперові долоньки.

А юна козятинчанка Аня вирішила навчитися розписувати печиво.

— Скільки тобі років? — запитуємо дівчинку.

Аня показує п’ять пальців.

— Скоро вже буде шість, — уточняє дідусь.

— Ти вже вмієш писати? — питаємо Аню.

Дівчинка хитає головою. На печиві вона виводить крихітні сердечка жовтою глазур’ю. Аня — не лише гість, а й учасниця концерту. Вона разом із іншими наймолодшими учасниками студії «Family Love Dancing» танцювала «Лемурську вечірку».

— Вона і на англійську у нас ходить, і на танці, — каже дідусь. — Розвивається.

Поруч — локація Центру надання соціальних послуг. Тут учасники роблять магніт на холодильник. Прикрашають його звичайним пластиліном.

— Це для того, щоб розвинути дрібну моторику, — пояснює Олена Слободянюк. — Ми робимо магніт на холодильник, який не шкода потім викинути, коли він набридне.

Декілька хвилин і на магніті з’являється небо, поле та об’ємні колоски.

— Дуже гарно вийшло, — хвалиться своєю роботою учасниця майстер-класу Лариса.

Центр дитячої та юнацької творчості проводить декілька майстер-класів одночасно. На одному діти виготовляють магніт «Козятину 150 років». На іншому розписують спеціальними фарбами екоторбинку. По інший бік алеї Олена Чупрова, волонтерка простору «Добрий Козятин» показує дітям, як виготовити прикрасу-сердечко.

Поруч із дитячим майданчиком Музей історії міста облаштував виставку просто неба. Директорка та наукова співробітниця в образі панянок ХІХ століття розповідають гостям про відомих українських особистостей, які гостювали в Козятині.

Організували у сквері також благодійний ярмарок, на якому робили аквагрим, татуювання хною, продавали вироби ручної роботи, частували смаколиками та прохолодними напоями.

Серед тих, хто долучився — колектив ліцею №1. Галина Нагорна підготувала тістечка, капкейки та зефірки, Тетяна Гончарук — трубочки, Людмила Федонюк горішки, Олександра Лесик вафельний торт, Оксана Кухар — медовик, Тетяна Могир — печиво.

— У нас дуже смачно, — каже педагог Тетяна Петрик. — Всіх запрошуємо і наближаємо перемогу. Ми щороку долучаємося до благодійних ярмарків. І в школі також їх влаштовуємо. Минулого року на ярмарку вторгували більше тисячі. Там у нас були і вироби, і дитячі книжки. Книжки дуже гарно розійшлися. Цього року ми вже книжки не брали. Я виносила ще шкарпетки на попередні ярмарки, але зараз думаю, на таку спеку вони недоречні.

— Готуй сани влітку, — додає колега Тетяна Гончарук.

Долучилася до благодійного ярмарку також громадська організація «Сонце в тобі». Учасники презентували вироби ручної роботи, інтер’єрні картини, тістечка, компот і мохіто.

— Вироби з фетру, які у нас на ярмарці, робили Світлана Сорочинська та Катерина Левчук, — розповідає Ірина Шахін, голова громадської організації «Сонце в тобі». — 

Намисто із тканини, гаманці, ключниці, косметички у техніці печворк та хустинки пошила Марина Жмурко, заколки та віночки — Алла Федорченко.

За сусіднім столиком представниці від територіального центру. Тут декоровані шкатулки, ляльки-мотанки та традиційні намиста — гердани і силянки. Це все також ручна робота майстринь Лариси Казмірчук, Віри Вечері та Ніни Дітріх. 

— Вже з рік напевно я роблю гердани, — розповідає Ніна Вечера. — Я раніше картини вишивала, а дуже хотіла гердани робити. Хочу ще силянки спробувати. Кожна гердана має свою назву. Є тут, наприклад, «Дивоцвіт», «Маки», «Вишиванка». Кожна має також свою функцію.

— Наталя Баштова нас цьому навчилила, — додає Ніна Дітріх, яка виготовляє силянки. — Ми до неї ходили в групу, яка була при терцентрі. У мене тут тільки одна силяночка, із українським мотивом.

На алею скверу заходять дівчата в костюмах героїв популярного мультфільму «Щенячий патруль». Хлопці з дівчатами поспішають зробити з ними фотографії. Тим часом на імпровізованій сцені проводять конкурс для наймолодших. Завдання учасників — нагодувати гусінь іграшковими фруктами та овочами.

Під час концерту нагородили також переможницю фотоконкурсу про Козятин, який проходив напередодні Дня міста. Нею стала Ольга Хотинська. Провели і вікторину про Козятин. Перше питання — де в нашому місті розташований пам’ятник потягу. Локація відома не лише в Козятині, тож довго думати не довелося. Ведуча Тетяна Фабіцька перевіряла, чи уважно хлопчики з дівчатками гуляють вулицями міста, бо запитували навіть назви супермаркетів та кафе. За кожну правильну діти відповідь отримували подарунок.

Проводили і флешмоби, цього разу не лише танцювальні. Та почали з хореографії. Дітей покликали на імпровізовану сцену. Хореограф Андрій показував рухи, а хлопчики з дівчатками повторювали за ним і танцювали під попурі сучасних пісень: «Стефанію» і «Барабани». Провели флешмоб музичний. Директорка музичної школи Оксана Тіхомірова влаштувала імпровізований шумовий оркестр. Дітям роздали барабани, тамбурини, маракаси, дзвіночки та ксилофон та вишикували новоспечених музикантів на сцені. Увімкнули композицію, яку грає Національний оркестр народних інструментів. Оксана Тіхомірова у ролі диригента. Вона говорила, яким інструментам коли потрібно вступати, а хлопчики з дівчатками грали.

Наостанок провели ще один танцювальний флешмоб, а тоді стали паровозиком і під звуки «Ламбади» пішли гуляти алеями скверу. Тим часом із імпровізованої сцени забрали покриття. Усім учасникам флешмобу роздали пакетики із порошковою фарбою. Діти повернулися до центру парку і влаштували міні-паті «Магія кольорів» — підкидали догори різнокольоровий порошок, а потім танцювали.

Після концерту провели «Веселі старти». Тетяна та Антон набирали собі команди, а учасники змагалися в естафетах. Діти передавали одне одному м’яч, збирали у відеречка кульки, пробігали в обручі, стрибали, бігли змійкою на швидкість і переносили паличками повітряну кульку. Учасники команди-переможця отримували призи.

 

Читайте також:

Козятин у фото: яким він був десятиліття тому і який зараз

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наташа Быкова

    Вітаю моє рідне місто.
  • Валентина Токова

    Щирі вітання.

keyboard_arrow_up