Картини козятинських художників показали у Жмеринці

Картини козятинських художників показали у Жмеринці
  • Митці Козятинської громади познайомили зі своєю творчістю жмеринчан.

  • У міському історичному музеї Жмеринки відкрили виставку «Місто Козятин».

  • Представили понад чотири десятки робіт, серед яких не лише живописні полотна

Жмеринка, як і Козятин, місто залізничників. І тепер у нас спільне не лише це. Днями у тамтешньому історичному музеї оформили виставку «Місто Козятин». В експозиції представили більше сорока робіт. Це лялька-мотанка та живописні полотна не тільки козятинчан, а й художників із Бердичева, Вінниці, Жмеринки та Черкас. Та їх усіх об’єднує Козятин, адже усі ці роботи митці створили саме у нашому місті.

— Коли ми збиралися формувати виставку, ми настільки були захоплені, — ділиться враженнями Світлана Мартинчик, співробітник Жмеринського міського історичного музею. — Коли формуєш виставку, одразу розумієш — вона буде мати успіх чи не буде. Я точно знаю, що ця виставка буде мати успіх.

Серед робіт, які представили — картина-пазл, де відтворені знакові куточки Козятина: вокзал, пам’ятник-паровоз, Водокачка, вежа, парк, костел та наш Музей історії міста. Це дев’ять окремих полотен, через які проходить карта Козятина. Їх створили наші художники минулого року у рамках проєкту «Я люблю Козятин».

Відео дня

Поруч картини, які писали митці під час пленеру «Арт-Водокачка», який провели на Водокачці у 2021 році, та «Подільська лаванда», що відбувся цьогоріч у рамках святкування Дня міста на садибі Алли та Юрія Гордійчуків. Саме в цій частині виставки живописні полотна не лише художників із Козятина, а й і з інших міст.

Окреме місце в експозиції займають роботи членкині Спілки дизайнерів України, художниці-аквареліста Тетяни Куліш. Вона — ідейна натхненниця проєктів «Я люблю Козятин», «Арт-Водокачка» та «Подільська лаванда». 

— Я сама уродженка Козятина, довгий час жила в Черкасах, приїхала в Козятин останнім поїздом перед карантином доглядати батька, — розповідає Тетяна Куліш. — Два роки я його доглядала. Батько помер, тому перші пів року я на городі сапала, копала, крутилася, щось вирощувала, а потім згадала, що я все-таки художник і подумала, що треба не тільки сапати і копати, треба щось малювати. Півроку у мене не було навіть бажання брати в руки олівець, чесно вам скажу. Потім я пішла в Музей історії міста Козятин, побачила Наталію Баштову (вона тоді працювала науковим співробітником в музеї) і показала їй фотографії робіт, сказала, що маю пропозицію зробити виставку своїх робіт до Дня художника. За півтора місяця я написала ці роботи, які ви зараз бачите. Після виставки я подарувала їх музею.

— Усі ці проєкти ми всі робили від душі і наші мрії стали реальністю тільки тому, що були небайдужі, сердечні люди, — каже мисткиня Наталія Баштова. Її роботи теж представлені на виставці — лялька-мотанка та картина, на якій зображений козятинський костел. — Тут енергетика багатьох художників. Це сукупність сердець. Дуже багато людей саме в цей емоційно виснажений час приходять не просто подивитися, а торкнутися до енергетики тепла. 

Наталія більше року створює мотанки, тож на відкриття приїхала не з пустими руками. Майстриня зробила ляльку, яку подарувала Жмеринському міському історичному музею.

Гості заходу насолоджувалися красою робіт під звуки музики роялю, на якому грала Анастасія. Серед тих, хто завітав на виставку — Надія. За професією вона — вчитель математики. Із Козятином та Козятинщиною зокрема її пов’язує чимало: свекруха була родом із нашого міста, а родичі жили у Самгородку.

— У мистецтві я не розбираюся, — зізнається Надія. — У мене математика, то вище землі я не лізу. Піраміда, конус — про це я уявлення маю, але мистецтво без математики, без уяви не може існувати. До прикладу, золотий перетин — це чиста математика. Нас, вчителів математики, часто називають сухарями. І вчитель дійсно буде сухий, якщо не бачить цей зв’язок.

Жмеринчани насолоджуватимуться роботами козятинчан протягом місяця — виставка  діятиме до 17 листопада.

 

Читайте також:

Запрошують на патріотичну музичну казку «Котигорошко»

Вікторини, навчальна евакуація: показали фото місячника цивільного захисту в гімназії № 9

Козятинські гімнастки виступали на перших обласних змаганнях

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up