Дитячий благодійний ярмарок провели у Козятині

Дитячий благодійний ярмарок провели у Козятині
  • Вперше у нашому місті відбувся ярмарок для дітей — юні козятинчани продавали свої вироби та іграшки.
  • Усе для того, аби допомогти нашим захисникам, адже частину виручених коштів маленькі майстри пожертвували на підтримку військових.
  • Учасники та гості не лише зробили добру справу, а й добряче розважилися — для дітей влаштували вражаюче бульбашкове шоу

У середу, 15 квітня міський сквер перетворився на ярмаркову площу — тут влаштували благодійний ярмарок. До участі запросили юних козятинчан — кожен міг принести як виготовлений власноруч виріб, так і свої іграшки та інші речі і продати за власну ціну.

Уляна та Маша вже розклали свої іграшки та журнали і чекають на перших покупців. Тут і динозаврик, і Свинка Пепа, і бінокль і навіть рожева кофтинка.

Відео дня

— Ми вже ними просто не граємося, — каже Уляна. — Мені не шкода продати для армії, ми виросли з цих іграшок. Машинкою я не граюся, бо я дівчинка.

Дитячі журнали дівчата продають за 10 гривень, слоник коштує тридцять.

— А це за скільки? — уточнює Уляна в Маші, показуючи динозаврика.

— Десять гривень, — відповідає Маша.

— По 50, по тисячі просто ніхто не купить, — пояснює Уляна.

Дівчата найкращі подруги.

— Ми як сестри, — каже Уляна. — Познайомилися в садку.

— В одній групі ще й при чому, — додає Маша.

— Тільки вона за мене старша на рік, — уточнює Уляна. — Вона спочатку в одному садочку була, потім перевелася і ми були в одній групі.

— В школах ми різних вчимося, але в дворі одному живемо, — додає Маша.

На локації поруч свої роботи представляє Ніна. Дівчинка відвідує гурток «Барви» у Центрі дитячої та юнацької творчості, де робить картини з пластиліну, насіння та яєчної шкаралупи. Всі продає за 20 гривень. На одній із робіт зображений пейзаж — дерево і водоспад. Мозаїчна картина зроблена зі звичайної шкарлупи від курячого яйця.

— Два дні на роботу пішло, — розповідає Ніна. — Його ще треба полакувати. Спочатку ти береш клей ПВА, клеїш яєчну шкаралупу, потім береш фарби гуаш і розмальовуєш.

Ніна каже, їй цікаво робити такі картини. Це вперше вона продає свої роботи. Раніше тільки дарувала.

Аня продає магніти ручної роботи, які виготовила разом з татом Борисом. Частина з них патріотичні — тут тризуб із жовто-блакитним стягом. Це татова ідея. Частина на тематику подорожей. Це вже ідея Ані.

— Ще у нас є вдома з полем колосочки, — розповідає дівчинка. — Щоб зробити один такий, треба спочатку зробити з пластиліну формочки. Потім залити їх силіконом. Воно має вистигнути. Це десь два дні. Потім залити гіпсом. Це ще десь день щоб воно висохнуло. І розфарбувати.

Тож на те, щоб виготовити один такий магніт, треба витратити з добрих пів тижня як мінімум. А коштує ця краса 35 і 45 гривень. Магніти туристичної тематики трохи дорожчі, тому що там більше деталей.

— Ми роздрукували картинки, потім вже по них робили форму, ліпили і заливали, — каже юна майстриня.

Ще Анна представила декілька своїх картин із солоного тіста і манки. Тут українська хата, равлик, який сидить на грибочку, горобчики та пінгвінчик. Усі по 15 гривень.

— З солоним тістом мені подобається робити, бо картина виходить об’ємна, а з манки вони незвичайні — пояснює дівчинка.

Поруч на свого покупця чекає Ростислав. Хлопчик розфарбовує картини по номерах, плете браслети, ліпить з пластиліну, робить іграшки з ниток і пластиліну, трохи вишиває і виготовляє брелки з бісеру.

— Мені подобається найбільше ліпити, а також майструвати іграшки, — каже хлопчик. — Тому що це займає багато часу. Ти робиш щось нове, придумуєш, як ти будеш його робити, щось додаєш, щось віднімаєш.

Серед робіт, представлених на ярмарку, міні-танк з дерева. І велика кількість різноманітних іграшок із пластиліну.

— Це повітряний пластилін, — розповідає Ростислав. — Він дуже м’який і швидко застигає, десь за вісім годин. Я роблю деталі окремо, а потім з’єдную. Але коли роблю тварин, то ліплю всі деталі одразу, тому що якщо з’єднувати їх потім, буде не так гарно.

Коли вперше взявся робити іграшку з пластиліну, дивився відео з інтернету. Нині дизайн усіх своїх виробів продумує сам. Улюблена робота хлопчика — планета Земля. Коштує така краса 10–15 гривень.

— Чому ти вирішив долучитися до ярмарку? — запитуємо юного майстра.

— Мій тато і інші татусі, чиїсь дяді воюють за нас і захищають нас, — відповідає Ростислав. — То я вирішив їм допомагати морально і фізично.

Поруч свої роботи продає художниця Маруся Мельник. Тут і котик, написаний акриловими фарбами, і копія відомого муралу, де дівчинка в українському віночку чавить ногами російські танки. Ціни для своїх картин Маруся не ставила. Каже, хто скільки дасть, за стільки і продасть.

На локації навпроти Маша вже дочекалася свого першого покупця. Дівчинка продає патріотичні брелки, які виготовила з фоамірану та стрічок.

— Я намалювала сердечко, потім обвела, вирізала і приклеїла на клей «Дракон», — розповідає дівчинка. — Це перший раз я пробувала. Ми виготовили їх на гуртку «Сувенір», моя вчителька Світлана Гуменюк.

Один такий брелок коштує 15 гривень. А ще Маша зробила котика з повітряного пластиліну.

— Це мій котик, — каже дівчинка. — У мене вдома киця, Луна.

На іншій локації Ксюша і Маша продають свої малюнки, вибори з бісеру і резиночки. Дівчатка — подруги з малечку.

— Ми познайомилися в пологовому, — каже Ксюша і сміється.

Мами дівчат — теж подруги, дружать з першого класу. Коли ж виросли і народили прекрасних донечок, то і Ксюша з Машою стали дружити. Ксюша обожнює малювати. А ще ліпити.

— Чому ти вирішила долучитися до ярмарку? — запитуємо дівчинку.

— По-перше, мені цікаво взяти участь, подивитися, скільки грошей я зароблю, — відповідає Ксюша. — А по-друге, хочу відправити нашим захисникам ці гроші. Бо вони нас захищають.

Картини дівчат патріотичної тематики. Одну з робіт, на якій зображена Україна, подруги малювали синхронно. Роботи виконані пастеллю.

Маша представила свої брошки ручної роботи, також патріотичної тематики, і жовто-блакитних янголят. Виготовити їх дівчинку надихнула хрещена Алла — вона робила такі ж янголята і передавала їх нашим захисникам. Цікавимося в юної майстрині, як виготовити таку красу.

— На карточку намотуємо нитку, потім її зв’язуємо, у нас вийде основа, — відповідає Маша. — Потім вирізаємо крильця з фоамірану, прикріплюємо їх, беремо голову і пришиваємо нитками.

Гості, які прийшли на ярмарку, не лише купували собі ексклюзивні речі ручної роботи, а й веселилися. Для учасників і покупців підготували музичні номери, а ще бульбашкове шоу Наталії Мельничук, яке подарувало дітям море щасливих емоцій.

Благодійний ярмарок організувала громадська організація «Нова Козятинська громада» спільно з молодіжною радою. Мета заходу — згуртувати дітей, надати їм можливість поспілкуватися, підняти моральний дух і зібрати кошти для військових.

— Це досвід наших товаришів із заходу України, — розповідає Дарина Гуменюк, співорганізаторка акції. — У містах на заході такі ярмарки — це досить поширена практика. Ми вирішили скористатися прикладом і запропонували провести таке в нашій громаді. Відгукнулося 25 дітей, які погодилися взяти участь, принести свої роботи, картини, майстерки, магніти. Більшість робіт мають символічну ціну, не високу, тому ми не розраховуємо на великі збори. В першу чергу наша мета — підняти моральний дух. Тому що всім зараз важко, але діти повинні проживати своє дитинство на повну і навіть війна не має цьому завадити. Це невелеличка спроба допомогти їм в цьому. Коли діти причетні до такої великої справи як збір коштів для наших військових, це дуже їх стимулює, вони відчувають себе важливими і дотичними до великої справи.

За умовами учасники акції мали задонатити частину коштів, виручених з продажу виробів. Таким чином вдалося зібрати 2133 гривні. Кошти спрямують на потреби місцевого підрозділу територіальної оборони.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up