Шахраї зламують номери Lifecell козятинчан

Шахраї зламують номери Lifecell козятинчан
Фото ілюстративне
  • Зателефонували буцімто від оператора і сказали, що ви виграли безкоштовні мегабайти?
  • Не поспішайте вірити, це може бути атака шахраїв. Лише за один тиждень сталося два таких випадки у Козятині.
  • Як захиститися — розповіли нашим журналістам у поліції

Понеділок, 26 серпня. У спільному чаті друзів козятинчанка Катерина написала, що мобільний номер нашої спільної знайомої зламали і від її імені в повідомленні попросили позичити гроші. Катерина попередила, щоб друзі були уважними і не потрапили на гачок шахраїв.

Думаєте, це поодинокий випадок? Якби ж то. Бо наступного дня, тобто у вівторок, 27 серпня, на фейсбук-сторінці козятинчанина Дмитра з’явився допис такого змісту:

«Мій номер lifecell взломали, а разом з ним Телеграм та Вайбер. Не ведіться на прохання перерахувати кошти».

Відео дня

Чимало друзів чоловіка писали у коментарях, що їм надходить ніби-то від нього прохання скинути 20 тисяч гривень. У декого шахраї попросили дещо менше — 16 тисяч. Коментарів до цього допису було чимало. Вочевидь, отримавши доступ до контактів Дмитра, шахраї почали активно надсилати усім повідомлення. Враховуючи коментарі, із деякими переписка була за межею пристойності — люди писали, що, зрозумівши, що їх план провалився, шахраї переходили на лайливі слова.

На гачок шахраїв, які намагалися зламати номер, ледь не потрапила і авторка цієї статті. Це ледь не сталося у суботу, 24 серпня. Ми з подругою розмовляли у парку. Мені зателефонував невідомий номер Lifecell. Для журналістів це — звична ситуація. Рідко коли нам телефонують абоненти, чий номер підписаний, якщо це, звісно, не родичі чи друзі. Тож я взяла слухавку.

— Доброго дня! Вас турбує компанія Lifecell, — сказав чоловічий голос. — Наша розмова записується. Ви виграли бонус — безкоштовні мегабайти або СМС-повідомлення. Що ви обираєте?

Замість того, щоб відповідати, я сказала, що мені не зручно в цей момент розмовляти. Чоловік по той бік слухавки відповів, що «їхні оператори» зв’яжуться зі мною пізніше і завершив розмову. На щастя, «оператори Lifecell» до мене більше не телефонували. Чи то так співпало, чи шахраї на День незалежності проводили масовану атаку на абонентів Lifecell, але факт залишається фактом — три вищеописані випадки мали місце впродовж декількох днів поспіль — 24, 26 і 27 серпня.

Шахраї вдаються до нових методів обману через мобільний зв'язок

За коментарем ми звернулися до Департаменту кіберполіції у Вінницькій області. Правоохоронці пояснюють: ці випадки — типові приклади вішингової атаки. Це новий вид шахрайства, за якого зловмисники використовують мобільний зв’язок для крадіжки особистих даних.

— Як працює схема? Шахраї телефонують громадянам, видаючи себе за працівників мобільних операторів, таких як Київстар, Vodafone чи Lifecell, — розповідає начальник управління протидії кіберзлочинам у Вінницькій області Департаменту кіберполіції, полковник поліції Володимир Тітомир. — Під виглядом технічної підтримки або з іншими «важливими» запитаннями, вони просять підтвердити особисті дані або надати код, що надійшов у SMS-повідомленні. Отримавши ці дані, зловмисники можуть здійснити перевипуск SIM-картки, що дозволяє їм отримати доступ до всієї вашої інформації, включаючи дзвінки та SMS-повідомлення. Зокрема, така можливість дозволяє шахраям отримувати доступ до месенджерів громадян (WhatsApp, Telegram, Viber) та від вашого імені здійснити розсилку повідомлень із проханням поповнення банківської карти шахрая.  

У Департаменті кіберполіції наголошують — за 7 місяців 2024 року в органах поліції Вінницької області зареєстровано близько 240 звернень, пов’язаних із вішингом. Вішинг — це телефонне шахрайство, пов'язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, примушуваннями до переказу коштів на картку злодіїв. 

Краще зателефонувати оператору

Щоб убезпечити себе, у Департаменті кіберполіції радять:

  • перевіряти джерело: якщо вам телефонує хтось, хто представляється працівником мобільного оператора і просить надати особисті дані або код з SMS, не поспішайте виконувати запит. Замість цього, зателефонуйте на офіційний номер вашого оператора для перевірки.
  • не ділітися кодами: ніколи не повідомляйте коди з SMS, навіть якщо вам здається, що співрозмовник є представником компанії. Офіційні працівники не запитують такі коди по телефону.
  • остерігайтися особистих даних: не надавайте свої особисті дані, якщо не впевнені в достовірності співрозмовника.
  • захистити свою SIM-карту: у випадку будь-яких підозрілих активностей на вашому телефоні, негайно зв'яжіться з вашим мобільним оператором і перевірте стан SIM-картки.

— Якщо ви вже стали жертвою цього виду шахрайства, терміново повідомте про це вашому мобільному оператору, — продовжує Володимир Тітомир. — Гарячі лінії Київстар — 466, Vodafone — 111, Lifecell — 5433. Також подайте заяву до правоохоронних органів або заповніть форму зворотнього зв’язку на офіційному веб-ресурсі Департаменту кіберполіції ticket.cyberpolice.gov.ua/. Це допоможе не лише зменшити наслідки для вас, а й сприятиме розслідуванню та боротьбі з шахрайством.

Нагадаємо, що Департамент кіберполіції продовжує підтримувати проєкт BRAMA, який спрямований на захист медіаплатформ від російської пропаганди та небезпечного контенту. Проєкт також має на меті підвищення медіаграмотності серед українців, що допоможе краще орієнтуватися в інформаційних викликах і покращити загальний рівень кібербезпеки.

— Будьте уважні та обережні, аби захистити себе від потенційних загроз, — наголошує Володимир Тітомир.

 

Читайте також:

Скандальний депутат Дмитрук, який зумів незаконно виїхати за кордон, має козятинське коріння

Організував незаконний тютюновий бізнес

ТОП порад від кіберполіції: як уникнути кеш-трепінгового шахрайства

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • самец

    Треба бути дибілои щоб вірити в це
  • Наталья

    Дякую за порередження

keyboard_arrow_up