Рахунок для збору один, а історії різні

Рахунок для збору один, а історії різні
Це фото нам надіслали в телеграм-чат разом із повідомленням про збір допомоги. Схоже, його використовують інтернет-шахраї

Будьте обережні. Два тижні тому ми розповідали, що у фейсбуці шириться фейковий пост про збір коштів для дітей, які нібито постраждали від ракетного обстрілу Вінниці. На фото, прикріпленому до допису, хлопчики з Донецька, а саме зображення ще 2015 року. Та, схоже, це не єдиний подібний випадок. На наш чат у телеграм надіслали декілька повідомлень з проханням про допомогу, які змусили нас насторожитися

«Добрий вечір, Україно. Благаю, люди, допоможіть», — так починається повідомлення, яке неодноразово надходило на наш чат у телеграмі. Читачка пише, що вона із донькою Яною і сином Ярославом постраждали під час обстрілу вокзалу у Краматорську. У результаті донька залишилася без обидвох ніг, жінка також втратила ногу. Вцілів лише Ярослав і тепер доглядає за мамою і сестрою.

«Потрібні кошти, яких просто немає. На коліні благаю, допоможіть», — йдеться у повідомленні. Нижче вказані реквізити — номери карток у гривні, доларах, євро і paypal.

До повідомлення прикріплене фото мами з дітьми у палаті в лікарні. Жінка без однієї кінцівки, обабіч неї сидить син. На ліжку навпроти — дівчинка без двох ніг.

Відео дня

Таке повідомлення періодично надходило нам у чат в телеграмі впродовж декількох тижнів. А потім з того ж акаунту прийшло інше, в якому описувалася вже зовсім інша історія.

«Люди, допоможіть мені будь ласка! Я була с дітьми в Харкові у родичів, коли почалися обстріли, моя маленька дитина отримала дуже тяжкі опіки! Ми вже перенесли дві тяжкі операції по пересадці шкіри, залишилася ще одна операція і реабілітація и на момент 30 липня сума, яку ми потребуємо, складає 14 400 гривень. Я благаю всіх небайдужих хто може допомогти копійкою! Ми всі батьки і всі віддамо все задля наших дітей, але мої можливості вичерпалися, я звертаюся до всіх в кого є можливість допоможіть врятувати дитину, благаю. Всі документи в мене є. Дякую кожному за будь-яку допомогу», — йдеться в повідомленні.

Замість світлини прикріпили фотоколаж, на якому зображення половини обличчя жінки, фото хлопчика з перебинтованими руками, сторінка паспорта на ім’я Лагно Катерини Вікторівни, свідоцтво про народження дитини і виписка з лікарні на ім’я Тимофія Запорожця.

Нашу увагу привернуло не лише те, що ці повідомлення прийшли з одного акаунту. Була ще одна не менш вагома деталь — в обидвох для збору допомоги вказаний ідентичний рахунок.

Через гугл-пошук ми перевірили фото з першого повідомлення, на якому зображена жінка з двома дітьми. На наш запит видало низку статей, в яких розповідається історія родини Степаненків з Донеччини. Наталія та її 11-річні діти Ярослав та Яна 8 квітня були у Краматорську. Того дня рашисти атакували залізничний вокзал. У результаті обстрілу бабуся Ярослава загинула, сестра залишилася без обидвох ніг, а мама втратила одну кінцівку. Яна спершу потрапила до лікарні у Дніпрі, Наталія — у Павлограді. Пізніше їх відправили на лікування до Львова. Світлина, яку надіслали у повідомленні в наш телеграм-чат, з фейсбук-сторінки Першого медичного об’єднання міста Львова.

► А це колаж до іншого повідомлення. Воно прийшло від того ж користувача

Тож на фото реальні люди, які справді постраждали через ракетний обстріл у Краматорську, втім користувач, який надіслав те повідомлення в наш телеграм-чат, навряд чи має бодай якийсь стосунок до Наталії Степаненко.

Ми спробували пошукати через гугл фото хлопчика з другого повідомлення, втім не отримали жодного результату. Та, схоже, ім’я жінки з паспорта користувачі часто гуглять, тому що коли ми ввели «Катерина Лагно», пошукова система одразу запропонувала нам пов’язаний запит «Лагно Катерина Вікторівна».

Натомість, коли ми ввели «Лагно Катерина Вікторівна» у Фейсбук, отримали цілу низку дописів, які користувач під іменем Anna Novikova поширював у різних групах зі збору допомоги. У кожному дописі — колаж, на якому ті ж світлини, що були на колажі, який додали до повідомлення у нашому телеграм-чаті — хлопчик, сторінка з паспорта і свідоцтво про народження. Текст повідомлення подібний — дитина отримала опіки через обстріл, перенесла дві тяжкі операції, залишилася ще одна операція та реабілітація, тому потрібні кошти. Лиш про Харків нічого не вказано. Натомість рахунок для збору допомоги вже зовсім інший.

Про подібну схему ми писали два тижні тому, коли розповідали про те, що інтернет-шахраї поширюють у фейсбуці фейкові дописи про збір допомоги нібито для хлопчиків з Вінниці, які постраждали через ракетний обстріл.

Також ми вже повідомляли про шахраїв, які використовують фото нашої землячки Діани Цимбарович. В соцмережах почали ширити фейкові пости про допомогу для доньки Тетяни Шевчук. Пишуть, що її донька зазнала значних поранень на війні, захищаючи Україну. Нібито дівчина пішла добровольцем в ЗСУ і потрапила під обстріл рашистів і наразі вона знаходиться в реанімації, не чує на одне вухо, отримала травму ноги та спини. На лікування збирають гроші. При цьому ставлять фото Діани Цимбарович, козятинчанки, яка взимку минулого року потрапила під вантажний поїзд. Дівчині ампутували ліву руку, ногу ж лікарям вдалося врятувати.

Мама дівчини просить не вестися на фейкові сторінки.
«Вже не одноразово бачу такі пости та цю людину, яка використовує мої фото в якості своїх потреб. Прошу не ведіться, це аферисти. Ми кожен раз скаржимось на цю людину, але вона кожен раз робить нові акаунти та пише ці безглузді пости. Я не розумію, навіщо наживатися на чужому горі. Мені важко і я не знаю, як з цією людиною впоратись. На жаль, я не знаю, хто це, і її місцезнаходження також не знаю. Заздалегідь кажу вам, — у нас нема ніяких акаунтів, окрім цього. Ця людина видає себе за зовсім іншу. Прошу допоможіть її провчити, щоб вона припинила цю аферу, бо можливо є такі люди, які дійсно вірять в цю маячню. Всім мирного неба над головою», — написала мами Діани Тетяна у фейсбуці в групі Життя до і після: Цимбарович Діана.

Як не потрапити на гачок до шахраїв

— Якщо ви натрапили на публікацію, що стосується збору грошових коштів на допомогу, не кваптеся надсилати гроші, адже вони можуть піти не за призначенням, — говорить старший інспектор з особливих доручень Відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області Департаменту кіберполіції Нацполіції Богдан Данілов. 

Якщо ви не впевнені, що ваші грошові кошти підуть на благодійний збір, ви можете перевірити інформацію на офіційному сайті Департаменту кіберполіції  у вкладці «StopFraud» за посиланням «https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/». Заповнивши рядок пошуку, де після введення номера банківської карти, телефону або посилання на веб-ресурс, буде показано, чи використовуються/використовувались вказані вами дані шахраями.

— Поряд із цим, якщо ви стали жертвою шахрайства чи володієте інформацією про неправомірні дії, повідомте про це працівників Департаменту кіберполіції, використовуючи вкладку «Зворотній зв’язок» або сформуйте звернення та надішліть його на електронну пошту «[email protected]», — продовжує Богдан Данілов. 

Якщо ви хочете зв’язатися із працівниками Департаменту кіберполіції, то телефонуйте за номером 0 800 505 170. А з працівниками Відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області використовуйте: (0432) 504741.

Як пояснює Богдан Данілов, найчастіше збір коштів здійснюється благодійними фондами та організаціями. Як правило, такі установи є юридичними особами, зареєстрованими в Україні чи за кордоном та мають свої установчі і статутні документи.

— Для отримання грошових коштів такі організації надають офіційні банківські реквізити, на своїх веб-порталах розміщують ліцензії та установчі документи, — говорить він. — Тому під час переказу грошових коштів через веб-банкінги чи термінали громадянам надається інформація щодо отримувача платежу. 

Також у кіберполіції створений телеграм-канал для інформування оперативних підрозділів Національної поліції про факти злочинів, скоєних у воєнний час, за цим посиланням: https://cutt.ly/jZycRuv.

Читайте також:

Будьте обережні: ворог надсилає смс, в яких залякує масовими ракетними обстрілами

Шахраї придумали нову схему обману у фейсбуці. Правила кібербезпеки

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up