Бюджет-2024: на що підуть наші податки

Бюджет-2024: на що підуть наші податки
Фото ілюстративне
  • Два тижні тому депутати нарешті затвердили головний фінансовий документ Козятинської громади на поточний рік.
  • Ми проаналізували бюджет і розповімо вам, на що планують спрямувати кошти.
  • Скільки піде на зарплати чиновникам, чи передбачили гроші на ремонт доріг, чому в бюджеті з’явився непрацюючий басейн — про це і не тільки у нашій публікації

Цьогоріч скарбницю нашої громади затвердили у розмірі 377,3 мільйона гривень. Зазвичай щороку з нашої скарбниці забирають частину в державну казну, але цьогоріч такого не буде. Натомість нам передадуть з державного та обласного бюджету 96,9 мільйонів. Ці кошти спрямують на освіту. Також обласний бюджет передасть нам 65,1 тисячу гривень на пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, відшкодування витрат на поховання учасників бойових дій та осіб, які отримали інвалідність через війну, компенсаційні виплати особам з інвалідністю на бензин (пальне), ремонт, технічне і транспортне обслуговування машин і встановлення телефонів особам з інвалідністю І та ІІ групи.

Закуплять подарунки випускникам

Тепер розкажемо, як бюджет розподілили. Традиційно, найбільше коштів спрямують на освіту — 57%. Більшість коштів спрямують на оплату праці працівників освітньої галузі. На закупівлю продуктів харчування спрямують 13,4 мільйони гривень. На стипендію обдарованим дітям передбачили 60 тисяч, ще 98,4 тисячі — на закупівлю подарунків для випускників шкіл, переможців олімпіад та конкурсів обласного та всеукраїнського рівнів. Ще один мільйон планують спрямувати на виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт садочків та шкіл.

На медицину спрямують 5%. Більшу частину цієї суми (15 мільйонів) планують спрямувати на комунальні послуги Козятинської центральної районній лікарні. Ще 100 тисяч гривень передбачили на коригування проектно-кошторисної документації на капремонт системи киснепостачання ЦРЛ. На сімейну медицину передбачили у бюджеті 3,8 мільйонів гривень. Ці кошти спрямують на оплату комунальних, закупівлю медикаментів та медичних засобів. 

Відео дня

На державне управління піде 12% від загальної суми бюджету. Із цієї статті видатків фінансується виконком та шість підрозділів міської ради. Майже 40 мільйонів спрямують на зарплату чиновників. Це не багато, не мало 128 штатних одиниць. Саме такий штатний розпис затвердили для міської ради на останній сесії.

На прийом делегацій передбачили у бюджеті 30 тисяч гривень. Додамо, що цього року у Козятина з’являться нові європейські партнери — міська рада починає співпрацю із Моравче (Словенія) та Гарка (Естонія). Півмільйона планують спрямувати на ремонт приміщень управління соціальної політики, ще 170 тисяч — на суди (це кошти на виконання рішень суду і послуги адвоката).

Яка буде допомога на лікування

На культуру передбачили 3%. Із цієї статті видатків фінансується 16 закладів культури (музей, бібліотеки, клуби), централізована бухгалтерія та туалет у сквері. І знову більшість коштів піде на заробітні плати. На проведення мистецьких заходів планують спрямувати 70 тисяч гривень, ще 30 тисяч заклали на послуги звукорежисерів та операторів. В Іванківцях, Сигналі, Сестринівці, Рубанці та Махаринцях планують встановити пам’ятні знаки воїнам, які загинули під час Другої світової війни — на це у бюджеті передбачили 193,5 тисяч гривень. Ще 6,4 тисячі передбачили на встановлення пам’ятника жертвам голодомору у Сигналі.

На соцзахист передбачили 8%. Половина усієї суми піде на утримання терцентру (15 мільйонів). Також із цієї статті видатків фінансуються різні пільги та програми соціального спрямування. Зокрема, 260 тисяч планують виділити на фінансову підтримку громадських організацій ветеранів та осіб з інвалідністю, майже мільйон передбачили на компенсаційні виплати за проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян. Ще 701 тисячу спрямують на надання матеріальної допомоги малозабезпеченим мешканцям Козятинської громади, які потребують багатовартісного лікування, 120 тисяч — мешканцям громади, які потребують гемодіалізу. На лікування учасників бойових дій передбачили 200 тисяч гривень. 

Майже два мільйони планують спрямувати на одноразову допомогу родинам загиблих Героїв на встановлення пам’ятників, ще 120 тисяч — на допомогу дітям загиблих Героїв до Дня Святого Миколая.

На спорт піде 1,2%. За кошти, передбачені на цю галузь, утримується дитячо-юнацька спортивна школа та стадіон, тому більшість грошей спрямують на зарплати. Також 160 тисяч передбачили на проведення навчально-тренувальних зборів і змагань. Не забули і про басейн «Дельфін», який зачинили минулого року. У бюджеті передбачили 200 тисяч на виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт.

Згадали за аварійний міст

На житлово-комунальне господарство піде 4,2%. Левова частка грошей, які планують виділити на цю галузь, піде на благоустрій — 13,1 мільйон. Зокрема, на обрізку і розчистку дерев передбачили 6,9 мільйонів, 12,5 тисяч — на утримання дитячих майданчиків, 354 тисячі на утримання парку. Ще 480 тисяч планують спрямувати на встановлення зупинок громадського транспорту, поточний ремонт стел, зупинок громадського транспорту, лавок, заміну аншлагів і встановлення банерів.

На економічну діяльність піде 3%. Трохи більше половини суми, яку передбачили для цієї галузі, планують спрямувати на поточний ремонт доріг, нанесення розмітки, встановлення знаків та розробку схем організації дорожнього руху (6,3 мільйона гривень). Коштів на капітальний ремонт доріг не закладали. Але планують будувати мережі зовнішнього освітлення — на це у бюджеті передбачили 2,7 мільйона гривень. Ще 1,8 мільйона мають передати «Чистому місту» на закупівлю грейдера. І нарешті візьмуться за аварійний міст, що на провулку Олега Ясінського (колишній Лікарняний) — на виготовлення проектно-кошторисної документації передбачили 80 тисяч гривень.

На станню видатків «інша діяльність» заклали 4,3%. Більшу частину цієї суми (15,7 мільйонів) становить резервний фонд. Також 72 тисячі планують спрямувати на обслуговування і встановлення камер відеоспостереження, 359 тисяч — на утримання радіо «Погляд».

 

Читайте також:

Від семи до восьми тисяч гривень: як зросте мінімальна зарплата та як це вплине на розмір пенсії

Дитяча соціальна допомога: умови отримання, місця звернення та необхідні документи

Нові пільги на комунальні платежі: хто отримає знижку -50%

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Irina Kunitska

    А де на зсу?
  • Надежда Якимова

    Сума на опалення дійсно завелика.Ви питаєте ,,яка користь від альтернативного палива?,,Ніякої та ще й в ущерб екології.Ще років з 10 такого поводження з вирізкою дерев і  ми не будемо мати чистого повітря,чим будемо дихати ?А гроші на суди...Ви що ...?Це для них святе Так ,це на їх підтримку аби вони потім теж приймали ,,правильні,рішення.
  • Геннадий Ткачук

    А на суди ,це мабуть компенсація за програш справи директорів шкіл ?
  • Геннадий Ткачук

    Кошти на комунальні послуги ЦРЛ могли б бути і менші за рахунок надання їм опалення по значно меншим цінам .Неодноразово просив вашу газету задати запитання керівництву ТГ ,-чому у нас Гкал за  дровами ,в півтора разу більше чим це б було б за опалення газом?Який сенс тоді  в цьому альтернативному опаленні  ?Хіба що в антисанітарії ,та божевільній оплаті праці керівництву комунального підприємства ,яке значно більше за воїнів ЗСУ.

keyboard_arrow_up